Олег Сенцов, носител на наградата "Сахаров": Путин не иска да има мир в Донбас

Олег Сенцов
Снимка: в. "Гардиън"


Олег Сенцов, носителят на наградата „Сахаров“ за 2018 г., получи своето отличие в Европейския парламент в Страсбург. Украинският филмов режисьор и активист беше освободен от руски затвор в началото на септември при размяна на затворници между Москва и Киев. Той беше осъден на 20 години затвор от руските власти заради участие в протести срещу анексирането на родното му място Крим.

"За мен е огромна чест и отговорност да получа тази награда. Приемам я не като персонално отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори, и за всички онези, които са все още там", обърна се Сенцов към евродепутатите в пленарната зала. Той изтъкна демократичните ценности на ЕС и разкритикува „милитаристичните“ практики на Русия.

"Много се изговори за преговорите и за възможния мир с Русия. Но аз не вярвам на г-н Путин и ви призовавам и вие да не му вярвате. Русия и Путин ви мамят. Те не искат мир за Донбас или за Украйна. Те искат да видят Украйна на колене."

Случаят на Олег Сенцов бе емблематичен за съдбата на около 70 украинци, незаконно арестувани и осъдени на дълги години затвор от руските окупационни сили на Кримския полуостров. Сенцов обяви гладна стачка през май 2018 г., която прекрати едва на 6 октомври 2018 г. пред заплахата, че ще бъде хранен насила.

В пленарната зала в Страсбург Сенцов каза още: "Всеки път, когато някой от вас обмисля как да бъде приятелски настроен към г-н Путин през главите ни. Моля ви, спомнете си хилядите загинали за Украйна. Спомнете си всички млади мъже, които са сега в окопите, рискуват животите си за нашата и за вашата свобода. Моля ви, не ги забравяйте. Да живее Украйна!"

При връчването на наградата председателят на Европейския парламент Давид Сасоли подчерта, че Сенцов е платил със свободата си за отстояването на своите принци и убеждения: Бих искал да отдам почит на вашата смелост, вашата решителност и чувството ви за чест. За мен е голяма привилегия да мога да връча тази награда на вас от името на всички членове на Европейския парламент.

Сасоли отбеляза смелостта на борещите се за човешки права в трудни условия и спомена задържания през 2017 г. журналист от „Свободна Европа“ Станислав Асеев:  "Защо някой трябва да плаща цената на своята свобода? Толкова много хора, които защитават човешките права, са принудени да живеят в страх за живота си. В страх, че няма да могат да видят семействата си и приятелите си, защото отказват да мълчат или да отстъпят пред погазването на човешките свободи. Много блогъри, журналисти, включително Асеев, все още са в затвори в Източна Украйна. Мисля, че всички вие ще се присъедините към моя призив за тяхното освобождаване!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!