"Планът Гамбия" - възможно начало на обща европейска политика за миграция


От пет години Европейският съюз се опитва да се обедини около обща миграционна политика, която да е едновременно приемлива за всички страни-членки и да гарантира хуманно отношение към търсещите закрила. „Планът Гамбия“ може би е отговорът. Или поне началото, за да спре нелегалното прекосяване на Средиземно море. Негов автор е Гералд Кнаус, известен като автор на споразумението за бежанците между ЕС и Турция.

Най-убийственият маршрут за мигрантите е през Средиземно море. Над 600 хиляди души са пристигнали между 2014 и 2018 в Европа, прекосявайки Средиземно море. Сред тях най-много са хората от Западна Африка, които в много редки случаи имат право на закрила в Европа. Това означава, че трябва да бъдат екстрадирани. Но нито една страна от ЕС не успява да ги върне, защото държавите, от които идват мигрантите, не желаят да ги приемат обратно.

Предложението на Гералд Кнаус от Европейската инициатива за стабилност е пилотен проект за финансова помощ, обучение на кадри на място, създаване на работни места в Африка, но и обучение на мигрантите, които вече са в Европа. Те на практика се намират в безизходица, защото нямат бежански статут, а с това и права. По този начин ще се предотврати нелегалната имиграция, като същевременно ще се елиминират социалните причини за миграция към Европа, смята Кнаус.

Това, което ние предлагаме, е сътрудничество със страните по произход, каквато е младата демокрация Гамбия. А целта е да спрем нелегалната миграция, чиято жертва стават прекалено много хора. В същото време трябва да сме реалисти, когато говорим за връщането на мигрантите в родината им. Със сигурност трябва да връщаме престъпници, хора, които нарушават закона или са потенциално опасни за нашата сигурност. Но дори и това в момента не е възможно, защото без съдействието на африканските страни да ги приеме обратно, ние сме с вързани ръце.

Ако група европейски държави успеят да постигнат споразумение с африканските страни, така че едновременно да се спазват правата на бежанците и да се контролират границите, тогава този пилотен проект може да се превърне в европейско право, смята авторът му Гералд Кнаус. Но в същото време отбелязва: Провал на Европа е обаче, че не успява да организира помощта за пристигащите на гръцките острови бежанци. Гърция не може сама да се справи с проблема.

Това знае и Илва Йохансон, новият еврокомисар по вътрешните работи, както стана ясно по време на посещението й в Гърция: Изправени сме пред много трудната задача да развържем възела, да се обединим около обща европейска политика за миграция и убежище. Всеки ден, който губим, страни като Гърция плащат висока цена. Тук миграционният натиск е много голям. Проблемът е европейски, а не гръцки. От тази ситуация страдат не само бежанците, страда и доверието в Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!