Андрей Новаков: Годината ще бъде много важна

В началото на 2020 г. пред Брюксел, а и пред нашите евродепутати стоят доста важни сфери, в които трябва усилено да се работи. Именно затова потърсихме специално за „Евранет“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който начерта приоритетите по отношение регионално развитие, транспорт и бюджет.
• В Комисията по регионално развитие предстои да се занимаем по проекта на регламент, който управлява всички структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. Надявам се да приключим този процес на време и българските общини да знаят, кога и с какво ще могат да разчитат от ЕС за своите проекти.
• Пакетът мобилност трябва да получи, своето решение след повече от тригодишна сага в ЕП. Предстои гласуване в Комисията по транспорт, а след това и в пленарна зала.
От началото на годината заемам позиция в Европейската ЖП асоциация. Реформа в сухопътния транспорт ще има най-вече в тежкотоварния транспорт и една от алтернативите е именно железопътния. Затова ЕК поде нова законодателна инициатива за комбиниран транспорт и неговото насърчаване. България е една от страните, които имат традиции по темата и въпреки, че има какво още да се желае за развитието на българските железници, те имат бъдеще.
• Бюджет 2020 ще бъде последният от този програмен период. Това означава, че трябва да осигурим достатъчно финансиране за всички проекти, които следва да бъдат завършени, или са във фаза на завършване в следващите 2-3 години.
Цялото интервю с Андрей Новаков можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!