Разширяването на ЕС - мисия невъзможна и през 2020 г.

Снимка: europa.eu


Разширяването на Европейския съюз ще остане сред дискусионните теми в общността и през 2020 година, въпреки заявеното от председателя на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен още преди да поеме управлението на комисията и в началото на мандата и намерение:

В следващите пет години съюзът ни ще предприеме промени,  които ще засегнат нашето общество и икономика. И ще го направим, защото това е правилно, а не защото ще е лесно.

Урсула Фон дер Лайен е категорична и за това че:

Светът се нуждае от лидерството ни повече от всякога, за да продължи съюзът да бъде отговорна сила за мир и положителни промени. Трябва да демонстрираме на приятелите ни в Западните Балкани, че споделяме един континент, история, култура и ще споделим същата съдба. Вратата ни остава отворена.

В подкрепа на процеса на разширяване говори и председателят на Европейския парламент - Давид Сасоли:

Бъдещето на Западните балкани е в Европа .Бъдещето на европейците е да имат Западните балкани в Европа.

А, новият европейски комисар по разширяването - Оливър Вархели даде да се разбере, че :

Европейската комисия ще представи предложения за процеса на асоцииране в началото на годината, за да засили преговорния процес за нов подход в процеса на разширяване. Акцент в него трябва да се постави на реалното въздействие на реформите, а най-добрата мярка за напредък ще е скоростта на икономическото развитие, просперитетът и качеството на живот.

Към намеренията за поставяне на въпроса за разширяване на ЕС като приоритет, се присъедини и  Хърватия - ротационният председател на Европейския съюз в следващите шест месеца. Премиерът на страната Андрей Пленкович:

Правим възможното да намерим начин за преодоляване на ситуацията с все още нерешения въпрос с началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз и очаквам да намерим позитивно решение.

Според дипломата и експерт по европейски въпроси професор Здравко Попов въпреки желанието на председателя на комисията Урсула Фон Дер Лайен и екипа и темата отново да се върне в дневния ред на съюза, на този етап това може би няма да случи, защото:

Засега няма някакви ясни сигнали, че разширяването ще се превърне в приоритетна политика отново на Брюксел. По скоро обратното. Сякаш в момента разширяването се смята за проблем, за процес, който би ускорил кризата на европейския проект. Вярно е, че има някакъв опит на Хърватия да се опита отново да възстанови тази ситуация и да постимулира западните държави, но от друга страна това засега не се вижда, защото е сравнително ясна позицията на Франция, на Холандия и на други държави, които не смятат , че в момента това е важен въпрос, смята дипломатът и експерт по европейските въпроси професор Здравко Попов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!