Европейски зелен пакт – нова стратегия за растеж

Европейски зелен пакт беше представен от Европейската комисия. Според председателя Урсула фон дер Лайен, той е нова стратегия за растеж, който дава повече от това, което отнема. Пактът показва как да се промени нашия начин на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по здравословно, а предприятията да станат новаторски. Българският евродепутат Андрей Ковачев обясни, защо е важен Европейският зелен пакт.

Европейският съюз винаги е искал да бъде в предните редици на инвестициите в иновативните, нови решения, които да са по-щадящи за околната среда. Но това винаги трябва да върви ръка за ръка с икономическата конкурентоспособност и да гарантира, че преходът към по-чисти технологии ще бъде справедлив и няма да представлява допълнителна тежест за потребителите или да остави без поминък определени региони, които зависят от въгледобив в сегашния момент.  Трябва да е ясно, че ЕС отговаря за едва под 10% от въглеводородните емисии, които излизат в атмосферата.Другите региони – Китай, Индия, Югоизточна Азия, Южна Америка, също трябва да предприемат съответните действия в тази посока. Ние като ЕС сме заявили, че искаме да бъдем иновативни, да бъдем в първите редици на тези, които ще инвестират в тази посока, но ЕС очаква и другите части на света да се включат в тези политики, обясни Андрей Ковачев.

Идеите на новата Европейска комисия предвиждат предложение за създаване на механизъм за справедлив преход, който ще включва фонд за справедлив преход – като част от следващата многогодишна финансова рамка, а също и предложение на комисията за предаване на правна сила за целта на постигане на неутралитет по отношение на климата до 2050 година, обясни Ковачев и подчерта значението на пакта за справедлив преход.

Не може да рискуваме нашата икономическа конкурентоспособност и примерно да принудим европейската икономика да инвестира извън ЕС, където не се спазват съответно тези високи стандарти и след това тези стоки, които са произведени извън съюза, с по-ниските стандарти, да влязат в нашия общ пазар. Това не е справедливо и не трябва да бъде допуснато.

Предстои да се уточни и как ще бъдат събрани средствата във Фонда за справедлив преход, които се предвижда да бъдат в размер на 100 милиарда евро. Темата ще бъде дискусионна и през следващите месеци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!