Андрей Слабаков: Зеленият пакт засяга милиони хора, но не се предлагат конкретни мерки

Снимка: БГНЕС



Европейският зелен пакт е новата стратегия за растеж. Той ще помогне да се намалят емисиите, като същевременно ще се създадат нови работни места. Това мнение изрази председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, относно предложения план за постигане на климатична неутралност.  Евродепутатите бяха свикани на пленарна сесия в края на 2019 година, за да обсъдят така наречения Зелен пакт. До 2050 г. Европа трябва да се превърне в първия климатично неутрален континент. За постигане на тази  цел ще бъде предложено ново законодателство, касаещо икономиката на ЕС. Евродепутатът Андрей Слабаков от групата на Европейските консерватори и реформисти признава, че идеята за Зеления пакт е шанс на Европа да се справи с климатичните промени, но според него около този проект има много неизвестни: 

Всичко е много хубаво, но няма конкретни мерки. Все пак това засяга огромно количество хора. Това са милиони хора в ЕС и би трябвало някой да предложи нещо конкретно. За сега няма нищо. 

За постигането на климатичен неутралитет ще са необходими действия във всички сектори на икономиката, за да се намалят вредните емисии. В момента производството и потреблението на енергия генерира над 75 % от емисиите на парникови газове в ЕС. Зеленият пакт предвижда преход от сегашните горива към екологично чиста икономика, както и механизъм за облагане на замърсяващия внос. Евродепутатът Андрей Слабаков обаче остава скептичен и по този въпрос: 

  Специално около въгледобива, който засяга 10-12 страни, постепенно ще се премахват въглищата и газта, обаче за колко време ще се премахнат? Какво ще правим с всички хора които ще останат без работа? Какво ще правим с миньорите, които уж теоретично трябва да бъдат насочени в други сектори? Интересно в какви? Какво ще станат? IT специалисти ли? Защото няма нищо конкретно, т.е. цялото е пожелателно. Аз разбирам, но това засяга милиони хора. 

 За да намалим вредите от парниковите газове просто трябва да спрем автомобилите, заяви Андрей Слабаков от групата на Европейските консерватори и реформисти и добави: 

Но докато не изпомпят целия нефт от Планетата, мисля, че няма да спрат да се произвеждат. Автомобилите са най-големия проблем. Електромобилите няма да ги заменят, защото просто тези автомобили се налага да се зареждат с електроенергия. А от къде да я вземем? Нали разбирате, че все пак някой трябва да я произведе. 

Парламентът ще даде своя отговор на плановете на Комисията по време на пленарната сесия, насрочена за средата на януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!