Дъщерята на носителя на "Сахаров" за 2019: В Китай няма свобода за уйгурите

Снимка: europa.eu
Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за 2019 г. Той е уйгурски учен, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. Пекин е изправен пред международни критики заради създаването на трудово-възпитателни лагери за 1 млн. уйгури и представители на други малцинства в северозападния Синцзян-уйгурски автономен регион.

За да получи наградата на церемония в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург дойде Джевхер Илхам - дъщерята на Илхам Тохти.

Тази награда означава не само много за мен и моето семейство, но и за уйгурите. Това е признание за работата на баща ми. Показва на Китай, китайското правителство и на китайските граждани какъв човек е баща ми.

Идеята на тази награда е носителят й да е изразил своята свободна мисъл и да е посветил живота си на правата на човека. Баща ми беше точно такъв човек. Благодарна съм на Европейския парламент, който избра баща ми за тазгодишен победител. Искам китайското правителство да получат този сигнал и да разберат какъв баща, какъв човек е баща ми, подчерта Джевхер.

Тя сподели, че не знае къде се намира баща й. За последно семейството ми получи известие за него през 2017 г. Днес в Китай няма свобода за уйгурите... нито в училище, нито на публични места, нито дори у дома“, каза още Джевхер и допълни: През септември баща ми получи доживотна заради подозрения, че е сепаратист. Че е някой, който подкрепя насилието. Това по никакъв начин не може да се каже за него. Той е най-спокойният, най-благородният и най-достоен човек на планетата.

От април 2017 г. над 1 млн. уйгури са били задържани в мрежа от лагери, където върху тях се оказва натиск да се отрекат от етническата си идентичност, от мюсюлманската си вяра и да се закълнат в лоялност към китайските власти.

Джевхер Илхам призова за подкрепа на каузата на своя баща: За съжаление баща ми не е единственият учен, който е осъден и е вкаран в затвора. Има стотици хиляди учени и интелектуалци като него. Това е абсурдно. Много от тях се опитват да популяризират уйгурската култура и уйгурския език. Някои от тях може би са популяризирали религията, но по мирен начин и не са навредили на никого. Те не са символ на екстремизъм, насилие или сепаратизъм. Искам да призова международната общност да се присъедини към каузата. Например, може да бойкотират стоките, произведени в трудови лагери. Така Китай ще осъзнае, че няма полза и парична печалба от това и може да решат да спрат с това.

На 19 декември миналата година Европейският парпламент се обяви за незабавното освобождаване на Илхам Тохти и на уйгурите, задържани в лагери. Китай реагира, като призова Европарламента „да изостави двойните стандарти в контратероризма“ и да спре „да се меси във вътрешните работи на Пекин“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!