Ще спре ли Европейският съюз ДДС измамите

Снимка: архив


Европейският парламент и Европейската комисия се обединиха за нови по-надеждни мерки срещу ДДС измамите. Данъкът върху добавена стойност е важен източник на приходи за много държави-членки и за самия Европейски съюз, защото от него се генерират собствените ресурси на Евросъюза. Това в крайна сметка означава, че при добра събираемост на ДДС, пазарът ще бъде по-цялостен, по-интегриран и по-лесно ще могат страните-членки да се борят с измамите. В доклад на Европейската комисия се посочва, че само за 2017 -та щетите от неплатено ДДС са в размер на 137 милиарда евро. Затова и Европейския парламент оповести мерки за засилване на административното сътрудничество с цел ефективна борба с ДДС измамите. Докладчикът евродепутатът Лидия Перейра от Европейската народна партия призова  за разкриване на  повече данъчни измами и засилване борбата срещу тях, за да може  да се постигне справедливост по отношение на данъчното облагане:

"Цифровизацията на нашите икономики създаде шансове на всички граждани и на всички фирми за нови услуги и по-добри стоки. Едновременно с това обаче разкрива нови възможности за заобикаляне на закона, за да не се плащат данъци. Затова ние искаме да изградим една Централна европейска система за обмен на платежна информация, която е важна за Данъка добавена стойност. Предлагаме да се установи минимална сума за платежна услуга, т.е. с една операция да могат да се събират данъците. Освен това европейския орган за защита на личните данни също да бъде информиран, така че гражданите да могат да бъдат сигурни, че ще бъдат защитени личните им данни. Също така искаме да се използват нови технологии при платежните системи."

Групите в Европейския парламент приветстваха новите мерки срещу ДДС измамите и ги окачествиха като "много важна крачка по създаването на единно европейско пространство за събиране на ДДС и въвеждането на нови правила за онлайн търговията".

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони издигна битката срещу данъчните измами като свой водещ приоритет и подкрепи предложението за Централна европейска система за обмен на платежна информация:

"Предложението дава на данъчните власти един силен инструмент да разкриват, разобличават, както и да се борят с ДДС измами в сектора на търговията. Необходимо е да се действа, тъй като само през 2015 г. 5 милиарда евро под формата на загуби от ДДС  се регистрараха само що се отнася до вноса на стоки. Подобни суми имаме по отношение на доставките на услуги. Проблемът вероятно ще се задълбочи, тъй като търговията нараства в Европа. Европейската комисия предлага да се създаде задължение за доставчиците на платежни услуги, които са установени в Съюза да прехвърлят данни за бенефициентите на трансграничните плащания, които те изпълняват. Целта на това е да се намали административната тежест. В тази връзка информацията, която се иска трябва да бъде налична и тя да се използва, за да се осъществят транзакциите. Предложението представлява голяма стъпка напред в борбата срещу ддс измамите, но предстои още много работа. Ще имаме и план за действие, който ще представим тази година. Европейските компании трябва да могат действат на европейките пазари и да  не се притесняват от нелоялна конкуренция от страна на недобронамерени търговци. Потребителите пък трябва да могат да купуват стоки и услуги на единния пазар и да извличат ползи. Държавите пък трябва да събират приходи, каквито би трябвало да могат да събират на практика."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!