Отношенията ЕС - САЩ - предизвикателство пред комисията "Фон дер Лайен"

Отношенията между Европейския съюз и Съединените щати ще са едно от предизвикателствата в мандата на Европейската комисия, водена от Урсула Фон Дер Лайен, която смята, че:

Тази Европа има влияние и иска да поеме отговорност за себе си и света. Хората искат да видят, че постигаме напредък.

Като важни за съюза определи отношения между Вашингтон и Брюксел и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел, според когото:

Европа трябва да се позиционира между развиващите се отношения между Съединените щати и Китай, независимо от това дали тази ситуация може да се назове конкуренция или съперничество.Ние трябва да имаме своя собствен подход и да не позволяваме отношенията ни да зависят от тези между Пекин и Вашингтон. Трябва да останем силен съюзник на Съединените щати, но имаме опасения, че едностранни действия могат да накърнят сътрудничеството. Системата, основана на правила - може и трябва да бъде реформирана, но не и загърбена изцяло.

За правила говори и при избирането си на поста еврокомисарят по търговията Фил Хоган:

Европа трябва да бъде световен лидер в областта на справедливата устойчива търговия, основана на правилата, каза Фил Хоган, който посети Вашингтон в опит да даде началото на нов период в търговските връзки на Европейския съюз със Съединените щати и изрази оптимизъм, че това не би било невъзможно въпреки,че: Имаме предизвикателни отношения със САЩ.

Визитата на Хоган зад океана се случи в момент когато Вашингтон обмисля налагането на нови митнически тарифи и на фона на коментари на американския президент Доналд Тръмп, че ЕС "се възползва" от Съединените щати и е лош партньор по отношение на търговските въпроси.Въпреки това Хоган изрази оптимизъм, че отношенията между двете страни постепенно могат да тръгнат в положителна посока и това ще е от значителна полза и за Вашингтон и за Брюксел.

А, според  експерта по европейски въпроси професор Здравко Попов само единството на Европа би могло да доведе до успешни резултати:

Дали може Европейският съюз да запази своята роля като глобален актьор - той първо трябва да изработи тази роля.Защото в момента Европейския съюз участва в глобални разговори не като ЕС, макар че винаги на подобни разговори присъства председателя на Европейската комисия, а участва чрез Франция, чрез Германия. И от тази гледна точка всъщност ние все още не можем да говорим за тази единна позиция на Европейския съюз на глобалната сцена. Това е нещо, което предстои евентуално да се случи в следствие на някакви промени, които трябва да настъпят не само в европейската действителност, но и в глобалния свят, който свят да допусне Европа да седне на масата и да решава световния ред съвместно със Съединените щати, Китай и други страни, които вече са на тази маса. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!