ЕП заседава в Страсбург за първи път през 2020 г.

Снимка: europarl.europa.eu

Ситуацията в Близкия изток ще е сред водещите теми по време на първата сесия на Европейския парламент за годината в Страсбург, която започва от днес и приключва на 16 януари. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще докладва пред евродепутатите. Миналата седмица Борел свика извънредно заседание на външните министри: "Свиках Извънредния съвет на 28-те страни - членки, за да обсъдим ситуацията в Иран, Ирак и Либия. Те още се 28", кометира Борел.
България настоява за запазване на мисията на международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава", каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.
В предварителния дневен ред на депутатите темата с Брекзит да е засегната чрез приемането на резолюция за контрол върху спазването на правата на европейските граждани в Обединеното кралство след 31 януари, когато ще бъде разводът с Европейския съюз. Въпреки това в Страсбург се очакват оживени дискусии за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон. "Равнопоставеността ще бъде водещо условие. Надявам се, че ще намерим правилния подход и общ език", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Сред останалите теми в дневния ред са спазването на върховенството на закона в Полша и Унгария, срещу които има задействани наказателни процедури, както и възобновяването на процедурата срещу чешкия премиер Андрей Бабиш.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!