Петър Витанов: Европейската минимална работна заплата ще създаде защита за трудовите права

Петър Витанов, евродепутат от БСП/ПЕС
Снимка: БГНЕС

От години се лансира идеята за въвеждане на минимална работна заплата в Европейския съюз, но винаги се е проваляла. Сега обаче Европейската комисия предлага да се изработи общ механизъм за изчисляването ѝ сред страните-членки на Съюза. В тази връзка е определен 6-седмичен период, в който да се проведат редица срещи и консултации между синдикати и работодатели, за да стане ясно, как би могло да се случи това.

По данни на Евростат от 2019 г. България е страната с най-ниска минимална работна заплата сред останалите страни-членки и от посочената графика се вижда, че тенденцията е трайна.


Според евродепутата от БСП/ПЕС Петър Витанов „идеята на минималната работна заплата е да има повече защити и да се изгради един социален щит, един социален вектор към европейските работници. Защото все по-голяма част от тях попадат в категорията „работещи бедни“ и Съюзът не защитава в голяма степен техните трудови и социални права. Смятаме, че с въвеждане на минималната работна заплата ще се създаде една защита за техните трудови права, т.е. да може да се възприеме, че те могат да работят и да живеят достойно. Тук не говорим за номинална работна заплата за всички държави, а по-скоро за въвеждане на механизъм, по който тя да бъде изчислявана. Най-коментираното предложение е 60% от средната работна заплата да бъде номиналната такава.“

Цялото интервю на Петър Витанов за Евранет можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!