Разширяване на ЕС към Западните Балкани, но по нови правила

След ветото на Франция върху разширяването на ЕС към Западните Балкани и във връзка с осъществяването на трудни реформи и решаването на дългогодишни спорове в региона в началото на февруари ЕК поиска промени в процеса на прием на нови страни-членки в Европейския съюз (ЕС).

„Процесът на присъединяване трябва да се основава на взаимно доверие и ясни ангажименти от страна на Европейския съюз и Западните Балкани“, се посочва в съобщението на ЕК.

Наред с конкретизирането на условията за постигане на напредък от кандидатите за членство в ЕС се въвеждат нови стимули, които включват ускорена интеграция и поетапно участие в отделни политики, като се гарантират финансиране и инвестиции. Така се установява пряка връзка между провежданите реформи и напредъка по разширяването.

ЕК предлага групиране на преговорните глави по т.нар. "тематични клъстери", провеждането на редовни срещи на върха между ЕС и Западните Балкани и повече контакти на ниво министри на отделните държави. Очаква се и представянето на План за икономическо и инвестиционно развитие на региона на Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Загреб през май.

Какъв е коментарът на евродепутата Андрей Ковачев по отношение на предложените нови правила за разширяване на ЕС – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!