Остава ли приоритет и пред новата Европейска комисия борбата с евроскептицизма ?


2020 може би ще е годината на реформите в Европейския съюз, каквато заявка дава поне на този етап новоизбраната Европейска комисия. В списъка с промени,от които се очаква да направят живота на европейците по-добър,със сигурност трябва да се включи и въпроса за борбата с евроскептицизма. За него напоследък не се говори така активно, може би защото съюзът сега е увлечен в решаването в краткосрочен план на по-важни за бъдещето си въпроси. Отсъствието на темата от общественото внимание далеч не означава, че проблемът с евроскептичните настроения е намерил решението си. За него си припомнихме в края на януари тази година с напускането на Великобритания от Европейския съюз.
За анализаторите БРЕКЗИТ не е нещо ново и неочаквано. Но, опасенията им са, че той отново може да активизира евроскептични настроения ,както в страни-членки така и в тези, на които им предстои присъединяване към общността. Именно БРЕКЗИТ постави на дневен ред въпроса за състоянието на Европа сега. Според белгийския евродепутат и председател на групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Ги Верхофстад нещата изглеждат така :
Европа е на кръстопът и преживява екзистенциална криза.Не само отвън, но и от вътре, където сме заплашени от популисти и националисти.
За развитието на тези процеси причината не бива да се търси само в Брекзит или в мигрантската криза или в разделението на Източна и Западна Европа, смятат анализатори. Те са на мнение, че вина за това има и неспособността на Европа да се справи с проблема с евроскептицизма.
Нещо,с което преди повече от година обеща да се бори президентът на Франция - Еманюел Макрон:
Ясно е, че се развива силна опозиция между националистите и прогресивните и няма да дам нищо на националистите и на онези, които защитават речта на омразата.
А, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви:
Запитайте се защо всички искат да ни разделят днес ? Защото когато има общи правила, ние живеем по-добре и защитаваме тези, които са по-слаби. Там, където няма правила, преобладават само най-силните.Без правила най-силните ще надделеят и най-слабите ще бъдат изключени. И Европейския съюз не иска това.
По всичко личи, че борбата на идеи между противниците и привържениците на Европейския съюз ще продължи и в мандата на ръководената от Урсула Фон Дер Лайен комисия, която твърдо е решена този път да отчете успех заедно с всички останали евроинституции. Намерение, проличало ясно и от съвместното изявление на председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и Европарламента:
Последните няколко години ни сближиха и напомниха на всички, че Европейският съюз означава стойности, които всички споделяме и защитаваме и че сме по-силни когато сме заедно, посочиха в изявлението си Урсула Фон Дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!