Мерки на ЕС срещу разпространението на коронавируса в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Светът е в състояние на повишена тревога заради новия коронавирус. Болестта причини смъртта на стотици в Китай. Броят на починалите продължава да расте. Десетки хиляди са заразените.  
"От няколко дни с колеги от целия свят сме на мнение, че сме изправени пред пандемия. Това важи и за Европа", казва вирусологът проф. Кристиан Дростен.
Десетки случаи на заразени с коронавирус са регистриани и в Европа. Европейски авиокомпании, сред които Бритиш Eъруейс и Луфтханза, спряха да летят до Китай. Държавите членки, сред които и България, предприеха допълнителни мерки за ограничаване разпространението на вируса в Европа. Вицепремиерът Екатерина Захариева посочва: "Препоръчваме настоятелно всички български граждани да не пътуват до Китай. Гражданите на всички държави, включително и на Китай, които влизат в България, и са от рисковите райони, ще бъдат поставени под 14 дневна карантина".
Как реагират европейските институции и готови ли са да се справят с това предизвикателство? Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич:
"Наблюдаваме много внимателно ситуацията в световен план. Следим и усилията на държавите членки и мерките за контрол на пътниците от Китай на летищата в Европа. Службите на ЕК са ангажирани с наблюдението и с отговора на всякакви предизвикателства, свързани с евентуално разпространение на болестта.  
Превенцията и мерките за контрол са във фокуса на европейските институции, потвърждава и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду:
"Голяма част от държавите членки показват високо ниво на готовност да се изправят срещу предизвикателството коронавирус в Европа, включително чрез достъп до лабораторна диагностика, напътствия за пътуващи, както и указания как да се действа при съмнения, че някой е болен".
Не трябва да се създава излишна паника, казва евродепутатът от Европейската народна партия Петер Лизе и подчертава, че бързият обмен на информация е изключително важен в подобна ситуация и не само между държавите членки:
"Много е важен призивът към властите в Китай да подават цялата информация за болестта. За жалост, китайската доктрина не поставя прозрачността на първо място. Трябва да променим това и да приканим Китай да информира своите граждани и нас".  
Европейският съюз създава работна експертна група с Пекин за борба със заразата, съобщи еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду на извънредна среща на здравните министри в Брюсел преди няколко дни:  
"Сформирахме експертна група с Китай, така че да има по-тясно сътрудничество и бърз обмен на информация на всички нива, за да можем да наблюдаваме ситуацията. Така оказваме подкрепа на Китай, който наистина се опитва да ограничи разпространението на вируса. Само така можем да действаме ефективно на национално и европейско ниво".
Брюксел отпуска 10 милиона евро за проучване на коронавируса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!