Насърчаване на ефективното използване на отпадните води в земеделието

Евродепутатът Искра Михайлова

Водата, заедно с останалите природни ценности като почвата, въздухът и биоразнообразието, е обект на защита в цялостната политика на Европейския съюз. Опазването на чистотата на тези богатства е залегнало в още по-голяма степен и в новата селскостопанска политика на общността.

Половината от водата за индустриални цели в Европейския съюз е предназначена за селското стопанство, затова и целта на законодателите е да се стимулира употребата на преработени отпадни води за сектора. За да бъде гарантиран достъпът ни до прясна вода, Европейският парламент работи по мерки за насърчаване на повторното използване на отпадъчни води за напояване.

Изследвания сочат, че от 2007 до 2019 година силното засушаване в ЕС е засегнало единадесет на сто от европейското население и седемнадесет на сто от територията му. За да се преодолее недостигът на вода, новото законодателство ще насърчава пречистването и повторната употреба на водните ресурси. Властите в отделните страни ще издават разрешителни за онези, които искат да се занимават с пречистване на водите и ще следят за спазването на изискванията.

Общите правила на европейско ниво осигуряват еднакви условия за всички оператори на пречиствателни станции и селскостопански производители и гарантират, че няма да има пречки пред свободното движение на селскостопанска продукция в ЕС.

„Още при формирането на новата селскостопанската политика и разработването на стратегическите планове на членките в Европейския съюз, имаше ясно изразени изисквания страните да си поставят амбициозни цели за запазване и устойчиво управление на природни ресурси – отбелязва българският евродепутат Искра Михайлова.“ Тя подчертава, че тези изисквания имат задължителен характер и всяка страна трябва да се съобрази с тях в името на опазването на природните ресурси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!