Европейския парламент изисква задължителна регистрация на всички домашни любимци


Европейският парламент изисква задължителна регистрация на всички кучета и котки, за да се прекрати незаконната търговия с домашни любимци на територията на Европейския съюз. Този бизнес е понякога доходен източник на ресурси за престъпни мрежи. Това беше записано в резолюция, която Европейската комисия и лидерите на Общността ще трябва да разпратят до страните-членки за синхронизация на законодателството. Така ще се защити както здравето на животните и хората, така и безопасността на потребителите. В мотивите за приемане на резолюцията, холандката Аня Хазекамп, евродепутат от групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, обясни
"Контрабандно, към западна Европа,  се пренасят почти новородени кученца, основно от Източна Европа. Често те умират или пък се разболяват от тежки болести, защото са отделени прекалено рано от майките си. За оцелелите, ранното отделяне от майките води до поведенчески проблеми впоследствие. След като са незаконно преминали границата, животните се предлагат, също незаконно, онлайн. Изискваният от европейските норми паспорт за всяко животно най-често е подправен, чипиране липсва или , ако има, информацията е непълна. "
Аня Хазекамп подчерта важността на регистрацията и чипирането на ижвотните, за да се ограничи както нелегалната търгоивя, така и ужасяващо огромния брой на изоставени домашни животни. Председателката на Интерпарламентарната група за хуманно отношение и благосъстояние на животните призова колегите си, преди гласуването на резолюцията, да одобрят текста, за да се намалят страданията на домашните животни и да се спре разпространението на зарази сред тях.
Евродепутатът Били Келъхар от група "Обнови Европа" добави, след гласуването на резолюцията
"Нелегалната търговия с кучета и котки идва основно от нерегистрирани ферми в целия Европейски съюз, в които животните се експлоатират единствено и само да се размножават. Надявам се, с тази резолюция, да задължим обществото, да го направим по-цивилизовано, като въведем регистрация на фермите-развъдници. Без съмнение, криминалната търговия през границите на страните-членки застрашава общественото здраве. Тук става въпрос за жестокост към животните, става въпрос за осигуряване на хуманно отношение към тях."
Трафикът често се извършва с дълъг превоз при тежки условия, често без вода и храна. Добре е държавите-членки да бъдат насърчени да създадат задължителен регистър на получилите разрешително да развъждат или продават домашни любимци. Призовава се Европейската комисия да направи предложение за единна система за задължително идентифициране и регистрация на кучетата и котките, както и за повече проверки и засилени санкции за онези, които издават фалшиви паспорти за домашни любимци. Резолюцията цели по-строги наказания за нелегалните търговци, релулация на онлайн търговията, повишаване капацитета на митническите служители и ветеринарния вътрешен и граничен контрол. Предлага се партньорство между контролните органи, уебсайтовете, базите данни и организациите за защита на животните срещу заблуждаващите реклами. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!