ЕС с нов план за действие за кръговата икономика

| обновено на 25.02.20 в 12:33

Новият план за действие на ЕС за кръговата икономика ще бъде представен през март. Неговата цел е да насърчи повишаването на рециклирането и повторното използване на продуктите.Необходимостта от превръщането на отпадъците в ресурси и суровини за ново производство е продиктувана от екологичните предизвикателства - Общността произвежда над 2,5 милиарда тона отпадъци годишно. На този фон кръговата икономика гарантира икономически растеж и откриване на нови работни места, обясни Хосе Хорхе Диас Дел Кастило от Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия:

Новият пакет от мерки е продължение на приетия през 2015 година план за действие за кръговата икономика. Основните ни цели са да намалим общото количество генерирани отпадъци, да върнем безопасните вторични суровини в икономиката, както и да създадем ясни правила за превозването на материали за рециклиране между държавите-членки. Междувременно искаме да ограничим извозването на отпадъци извън Европа, за да не губим от своите ресурси.

В новия план са идентифицирани различни приоритетни сектори сред които електроника, батерии, пластмаси, текстилни изделия, хранителни отпадъци и  строителство:

Едва 35 процента от излязлото от употреба електрическо оборудване се рециклира. Правото стоките да бъдат ремонтирани за сметка на производителя ще бъде гарантирано от европейското законодателство. По-удобно ни е, когато някоя вещ се повреди да я изхвърлим, вместо да я занесем на ремонт. Този модел на мислене трябва да се промени! Искаме още общо зарядно устройство за различните модели мобилни телефони и други преносими устройства. Трябва да разработим и ясна схема за връщането на старите телефони, които складираме в домовете си.

Предвижда се още повишаване на отговорността на производителите. Ще им забранено да унищожават непродадените стоки. Негодните за употреба продукти трябва да бъдат рециклирани за тяхна сметка. Новият план ще гарантира правото на потребителите на разумен и информиран избор, допълни Дел Кастило:

Имаме идея да създадем база данни, в която продукти ще имат дигитален паспорт. Така на един клик разстояние потребителите ще имат подробна информация за избраната от тях стока – материалите от които е направена, както и възможностите за ремонт и поправка.

Преходът към кръгова икономика ще бъде финансово подкрепен чрез европейските структурни и инвестиционни фондове:

Ще финансираме програми за превенция срещу генерирането на отпадъци, повторно използване, рециклиране, разделно събиране. Но няма да има пари за механично-биологично третиране, за инсинератори за изгаряне или депониране. Тяхното време изтече!

ЕС задължава държавите-членки да рециклират минимум 50 на 100 от битовия си отпадък. Ако резултатите не бъдат постигнати до края на годината, ЕК ще открие наказателни процедури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!