Пакост или лакомство ще ни предложи Европейският съвет?

| обновено на 27.02.20 в 15:02
Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Аз ще имам свой собствен стил, посветен на изграждането на мостове" - така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел встъпи в длъжност. И ето - именно днес ще има възможност да го докаже по време на извънредното заседание, свикано заради многогодишната финансова рамка за периода 2021 - 2027 година. В коридорите на сградата, която носи емблематичното име "Европа", се шегуват, че Мишел е приготвил "лакомства" за всички държавни лидери, които те да отнесат на своите избиратели, за да ги убедят в нуждата от компромис по следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз.
Това ще бъде първият, в който Великобритания няма да участва. Но проблемите не свършват дотук - Европейският парламент настоява вноската за всички 27-държави членки да бъде 1,3 на сто от брутния им национален доход, Еврокомисията иска - 1,1 на сто, а самият Мишел - 1,074 %.  "Пестеливите" държави - Холандия, Швеция, Дания и Австрия, не искат да плащат повече от собствения си бюджет, след като и без това внасят по-големи суми, отколкото след това се връщат под формата на евросубсидии. За "приятелите на кохезията", сред които е и България, възможността за по-висока вноска е приемлива, тъй като ние сме сред нетните получатели от европейския бюджет.
Най-голямото притеснение на България е "зелената сделка", защото заради нея ще трябва да затворим въглищните си мощности, а това е непосилно за икономиката ни. Полша има същия проблем, но заедно с Унгария са изправени пред още по-голям - наказателна процедура заради липсата на върховенство на закона. Едно от предложенията е в следващия бюджет именно върховенството на закона да е обвързано с получаването на евросредствата.
И така - следобед започва "наддаването" и "преговарянето" в първия по рода си съвет, който има начало, но не е обявен и край. Ще преговарят ли лидерите до зори или Шарл Мишел е приготвил толкова вкусно лакомство, че те ще са готови да се приберат с него в столиците си? Или пък ще се стигне до пакост - отново няма да бъде постигнат консенсус, а това ще застраши приемането на следващия бюджет, структурирането на европрограмите и съответно - получаванането на евросредства.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!