Европейската комисия с нова стратегия за равно заплащане между жените и мъжете


Новата Европейска комисия,  начело с Урсула фон дер Лайен, и новият Европейски парламент отварят поредна законодателна инициатива за преодоляване на разликите в заплащането между жените и мъжете. Макар принципът на равно заплащане да е заложен още в Римските договори от 1957 година, жените продължават да получават по-малко заплащане в Европа, отколкото мъжете.
Изводът за европейските институции е, че дискриминацията в заплащането между половете вече продължава твърде дълго.
В началото на март Европейската комисия предвижда да предложи нова стратегия за равно заплащане между жените и мъжете, като целта е да се заложат амбиции и специални мерки, за да се преодолее разликата в заплащането. Според Комисията, разликата в заплащането на жените и мъжете като цяло в рамките на Евросъюза остава 16 на сто в полза на мъжете. Еврокомисарят по въпросите за равенството Хелена Дали увери, че равното заплащане ще е ключов принцип за новата стратегия:

"Европейската комисия ще действа по отношение на мерките за прозрачност на възнагражденията. Имаме препоръки вече 5 години - някои държави-членки въведоха мерките, но много не го направиха, защото има липса на прозрачност. Много жени не знаят, че всъщност получават по-ниски заплати. Работата, вършена от жени, системно и структурно получава по-ниско заплащане, в сравнение с труда, положен от мъжете, дори когато става въпрос за работа с еднаква стойност. В новата стратегия ще се търси баланс - да се даде правото на работниците да изискват от компаниите да предоставят прозрачност за заплащането, както и заплатите да подлежат на одит."

Европейската комисия е наясно, че някои от мерките ще добавят административна тежест за работодателите, затова препоръчва провеждане на консултации с работодателите, работниците и националните администрации, за да се намери правилното равновесие за тези европейски промени.

Новата стратегия за равенството в заплащането между мъжете и жените е натоварена с големи очаквания от Европейския парламент.

Евродепутатът Франсис Фитджералд от Европейската народна партия обърна внимание на драстичните разлики в заплащането:

"В повече от 60 на сто от случаите жените, поставени на еднакви трудови условия с мъжете, получават по-ниски заплати, това важи и за пенсиите, които са около 35-40 процента по-ниски от тези на мъжете."

Ърнест Урташун от групата на Зелените посочва:

"Когато говорим за брутната разлика в заплащането, трябва да попитаме дали не са виновни и политиците от националните правителства в редица държави-членки, които все още не дават достатъчно компенсации на жените, които са били по майчинство и са отглеждали децата си, и затова в крайна сметка получават по-ниска пенсия."

А Евелин Регнер от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите настоя:

"Жените получават по-малко пари, само защото са жени и това се гради върху устойчиви стериотипи, че жените са домакини и се грижат за възпитанието на децата. Имаме нужда от повече мерки, от санкции за дискриминация и обезщетения за засегнатите - ето това очакваме от Европейската комисия."

 За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!