ЕК очаква ваксина срещу коронавируса до няколко месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Повишаваме риска от глобално разпространение на COVID-19 до степен „много висок“, казва генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Ако се вземат правилните мерки няма да се стигне до пандемия, твърдят експертите. Над 50 държави обявиха, че на територията им има заразени с коронавирус. В Европа най-засегната от болестта е Италия. Правителството постави под двуседмична карантина единайсет града в северната част на страната. Масови събития бяха отменени. Музеи и забележителности затвориха за посещение. Премиерът Джузепе Конте защити извънредните мерки, очаквайки от Европа сътрудничество, а не изолация:
На този етап няма причина да искаме затваряне на Шенгенското пространство за свободно движение на хора. Това би била сурова мярка, която засега е напълно излишна. Наистина ли искаме да превърнем Италия в колония за прокажени?  
Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду обещава това да не се случи. На този етап Европейската комисия не препоръчва ограничаване на пътуванията в рамките на Шенген:  
Изправени сме пред много бързо развиваща се и сложна ситуация. Всички решения трябва да се базират върху оценката на риска и съвети на научна основа, и трябва да бъдат пропорционални.
Преди дни Брюксел отпусна допълнителни средства за подготовка и възпиране разпространението на коронавируса. Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич:
Без съмнение това е глобално предизвикателство, което изисква сътрудничеството на цялата международна общност. Оценяваме бързия и професионален отговор на Италия срещу разпространението на болестта. Отпускаме над 230 милиона евро, за да помогнем в борбата срещу разпространението на коронавируса.  
Част от парите са за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства и за помощ за Китай.
Науката може да победи корона вируса. В процес на разработка са над 20 ваксини срещу COVID-19. Еврокомисарят Мария Габриел, която отговаря за иновациите и научните изследвания, очаква ваксина до 2 месеца:
Имаме екипи в Италия и във Франция, които вече имат яснота за това в какво се състои вирусът. Затова в рамките на моя ресор сме отпуснали средства - 10 милиона евро, които са на разположение на научните изследователи в Европа. В момента се обработват получените кандидатури.
Въпреки, че опазването на границите от COVID-19 изглежда все по-трудно, специалистите отчитат, че страхът от заразата може да е много по-опасен от самата болест. Защото паниката кара хората да вземат грешни решения и да действат нерационално. Затова здравните власти напомнят:
Заразяването с коронавирус не значи смърт. Той има сравнително ниска смъртност в сравнение с всички останали сериозни инфекциозни заболявания, казва директорът на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи оперативния щаб срещу разпространението на коронавируса в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!