В новата бежанска криза Шенген трябва да е абсолютен приоритет

| обновено на 04.03.20 в 11:45


В разгара на новата бежанска криза по границите на Европа турският президент Реджеп Ердоган отказа  допълнителната европейска помощ  от 1 милиард евро за приема на мигранти в Турция. Същевременно изтъкна България като пример за  сътрудничество и солидарност, но отказа тристранна среща в София с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. 
Готов ли бе ЕС за поредната мигрантска криза? Има ли конкретно политическо послание и към кого? Как ще реагират Европейските институции, ще повторим ли стари грешки или горчивите уроци вече са научени?  – събитията коментира българският евродепутат Илхан Кючюк:  

Основният въпрос е защо ЕС отново се оказа неподготвен да реагира адекватно, организирано и системно в  тази ситуация.  И, според мен, вината за това лежи върху Съвета и парализата върху процеса на обновяване на европейското законодателство в областта на миграцията и убежището. А така нареченото споразумение с Турция, сключено през 2016 година, предвиждаше изплащане на помощ за справяне с бежанците в размер на 6 милиарда евро срещу контролирането от страна на Турция на достъпа им към ЕС. Тоест, европейските лидери очакваха Турция да се превърне в своеобразен „страж“ на тези бежанци, които евентуално биха тръгнали към ЕС.  Мерките действително дадоха своя резултат и пресичанията намаляха. Това беше именно моментът на „затишие“, който ЕС трябваше да използва, за да предвиди цялостен подход.

В този смисъл – в „шах“ ли бе поставена Европа с този ход на Ердоган?

Не бих казал, защото това беше очакван ход, за който турският политически елит говори от много време,  всички, които следят процесите в Близкия изтък, в Турция и взаимодействието на ЕС, бяха запознати. И очакваха едно такова действие.  Но, пак повтарям – големият проблем е защо Европа не се подготви сама, защо не реформираме Дъблинския регламент?

Засега не се наблюдава натиск към българската граница. Как да си го обясним и дали ще се разминем само с хумористични анекдоти за това, че все още „вълната“ ни заобикаля? 

Вижте, действително засега основният натиск е насочен към границата с Гърция, което до определена степен се дължи и на широкия обхват на пограничните морски територии между република Гърция и република Турция, през които има преминаване, както и на факта, че българската граница с република Турция е с доста по-труден релеф. Аз обаче никога не съм разчитал решаването на такъв тип въпроси да приключи чрез заплахи или чрез поставяне на ултиматуми и разчитам и от страна на политическия елит на република Турция, и от страна на брюкселския елит, да има един спокоен и насочен към бъдещето разговор по тези въпроси.

Време ли е с оглед последните събития отново да отворим страницата с „тропване по масата“ за Шенген?

Шенген, според мен, трябва да бъде абсолютен приоритет. Шенген е и въпрос на сигурност, и въпрос на доверие към правителството на страната ни, а една България – част от Шенген, означава да се споделя много повече информация, а това води и до разполагане с информация, която в една голяма степен е на целия ЕС. Шенген вече предоставя възможност за обща Европейска сигурност, а не за национална само! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!