Европейският съюз с акцент върху сътрудничеството с Африка


Европа да засили партньорството си с Африка - тази задача си поставя Европейската комисия. Председателят й Урсула фон дер Лайен обеща на Африканския съюз подкрепа за решаване на конфликтите в Африка, включително в Либия, по време на посещение в Етиопия. Тя пристигна в Адис Абеба, седалището на Африканския съюз, с безпрецедентна делегация от 20 комисаря, включваща върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Във фокуса на разговорите бяха миграцията и сигурността.
"В наш интерес е и двата континента да са силни и стабилни. През последните години трябваше да осъзнаем, колко нашата стабилност и сигурност зависят от това, колко стабилни и сигурни са нашите съседи", заяви Урсула фон дер Лайен след разговорите с Муса Факи Махамад, председател на Комисията на Африканския съюз. В организацията членуват 55 държави с общо население от близо един милиард и половина души. Още тази година влиза в сила създадената миналата година зона за свободна търговия в рамките на Африканския съюз, което значително ще улесни търговията между страните-членки, но и с Европа.

По време на срещата в Адис Абеба Муса Факи Махамад очерта обаче и различията между Европа и Африка по някои специфични теми: "Със сигурност имаме различия, например в тълкуването на международното наказателно право, сексуалната ориентация и идентичност, смъртното наказание, ролята на Африканския съюз при определени кризи и т.н. Но тези различия са нормални предвид нашето културно, социологическо и дори духовно многообразие. Само признаването и приемането на тези различия и взаимната откритост в диалога ще ни позволят да преодолеем пречките пред нашето сътрудничество", заяви председателят на Комисията на Африканския съюз. В по-голямата част от африканските държави сексуалните актове между еднополови са инкриминирани. Освен това някои държави се съпротивляват да сътрудничат на Международния наказателен съд в Хага.

Какво значение отдава ЕС на Африка, показва и фактът, че Урсула фон дер Лайен бе в централата на Африканския съюз за втори път в рамките на три месеца. През декември тя избра да посети Африка като първа дестинация извън Европа. ЕК работи по нова стратегия за Африка.

"Минахме през различни етапи на сътрудничество, включително и ние в Европейския съюз, така че е важно да сме много ясни в диалога. Що се отнася до различните позиции, то ние ги уважаваме. За нас е важно правилото за зачитане на различната позиция на партньора", каза Урсула фон дер Лайен. Европа и Африка са "естествени партньори", допълни тя, и очерта приоритетните области на сътрудничество: търговията и борбата срещу изменението на климата. Други основни теми в партньорството са младежта и заетостта.

Европейският съюз и Африканският съюз поставят партньорството си на нови, по-стабилни основи. И е крайно време, защото Китай и Русия също се състезават за този пазар. Африка има избор и ако Европа не иска да изостава в тази надпревара, трябва да инвестира в отношенията, коментират анализатори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!