Eвропейският съюз удвоява усилията си за опазване на околната среда


Намаляване на отделяните в атмосферата вредни газове, изчистване на замърсени  водоеми. Това са само част от наблюденията на специалисти за ефекта върху околната среда от въведените мерки в Европа за овладяване разпространението на коронавируса. Като пример експертите посочват Италия, където заради наложената карантина - автомобилният трафик рязко намаля, а това заедно с временното спиране дейността на предприятия доведе и до драстичен спад в замърсяването на въздуха. Отчита се и тенденция за естественото изчистване на прочутите венециански канали. И всичко това се случва на фона на водената от Европа и света глобална борба с пандемията от covid 19. Заедно с нея продължава и изпълнението на целта на Европейския съюз -  да регламентира в закон усилията си за опазване на околната среда. Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

Комисията прие нашето предложение за първия в историята европейски закон за климата. Настоящето предложение поставя за цел да бъдем неутрални по отношение на климата през 2050 година, заяви Урсула Фон Дер Лайен и уточни:

Текстът на закона за климата е доста кратък, но той цели Европейският съюз да вземе предвид климатичните ни цели във всички бъдещи политики и законодателства. Законът предлага предсказуемост за европейската индустрия и инвеститорите, за което призовават самите те и ни молят да го направим, защото това им дава сигурност за това какво трябва да се постигне.

Европейската комисия е готова да очертае посоката, по която страните-членки ще работят за определяне на политиките в областта на околната среда в периода 2030 - 2050 година. Предложението цели и препоръчване на мерки за намаляване на замърсяването от употребата на изкопаеми суровини до 2030, обясни заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс:

Показваме, че намеренията ни за постигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 година са сериозни. Също така отправяме послание към международните ни партньори, че именно тази година е моментът да повишим заедно глобалната амбиция в стремежа си да постигнем целите на Парижкото споразумение за климата.

За ефективността на предложените мерки Комисията планира да проведе обществено обсъждане на Европейския климатичен пакт, за да обобщи предложения за начините за по-малко замърсяване на околната среда. Въпрос, смятан за важен от 94 на сто от европейците, според проучване на Евробарометър. По предложението на комисията предстоят разговори и с държавите - членки, които може би трябва да вземат под внимание казаното от френския евродепутат Паскал Канфин.

Фактите са факти, науката е наука, но ние губим битката срещу климатичните промени. Наша работа е когато чуем алармата, да се намерят справедливи решения на социално, научно, финансово и индустриално ниво.

А, според екоактивиста Грета Тунберг:

Не се нуждаем само от цели за периода 2030 - 2050 година. Ние имаме нужда от тях преди всичко през 2020 и следващите години.