ЕП в защита на пчелите - призова за намаляване на пестицидите в земеделието

Снимка: БГНЕС

Евродепутатите призоваха за намаляване на пестицидите с цел спасяване на пчелите в Европа. Според Европарламента намаляването на употребата на пестициди трябва да бъде ключова цел в бъдещата Обща селскостопанска политика. От институцията призоваха за повече фондове в подкрепа на научните изследвания за причините за намаляване на броя на пчелите, за да може да бъде запазено разнообразието от опрашващи насекоми.

Опрашващите насекоми са съществен елемент на биологичното разнообразие, селското стопанство и възпроизвеждането на много растителни видове. Евродепутатите настоятелно призовават Комисията да представи пълна програма за действие с достатъчно ресурси.

Според Комисията, около 84% от култивираните растителни видове и 78% от дивите цветя в ЕС зависят поне отчасти от опрашване от животни. Стойността на годишната селскостопанска продукция на ЕС, която е пряко свързана с опрашващите насекоми, възлиза на 15 милиарда евро.

В края на февруари производителите на мед на Стария континент поискаха от европейските власти да предприемат мерки за подпомагане на сектора.

В резолюция Парламентът приветства Инициативата на ЕС за опрашващите насекоми, но подчерта, че в сегашния си вид тя не успява да защити въпросните животни от някои от многобройните причини за тяхното намаляване. Сред тях са интензивните земеделски практики, пестицидите, изменението на климата, промените в използването на почвата, разрушаването на местообитанията и инвазивните видове.

През април 2018 г. ЕС се съгласи да забрани напълно използването на открито на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, познати като неоникотиноиди. Редица държави членки, обаче, изпратиха уведомления за извънредни изключения за използването им на тяхна територия.

Еманюел Фулон, говорител на Европейския парламент, който работи по темата, хвърли яснота по някои от проблемите на европейските пчелари: Медът е третият най-фалшифициран продукт в света. 20% от меда не е истински. В Европа произвеждаме около 250 хиляди тона, което ни прави тетият най-голям производител в света. Именно за това сме толкова загрижени за проблемите с фалшивия мед. Имаме също и проблеми с етикетирането. Всичко, което има общо с пчеларството, засяга всички същества на планетата.

Европейските производители на мед страдат най-много от китайски внос, който подбива цените им. Ниската цена, според тях, се постига с добавяне на захарен сироп, който не може да бъде засечен при граничния контрол.

Еманюел Фулон: В рамките на борбата с фалшивия мед през 2018 г. Европейският парламент призова за засилен контрол и етикетиране. Беше изразена и волята на парламента за спасяване на пчеларския сектор, който наистина страда от тези престъпления.

Българският евродепутат Андрей Слабаков също подчерта важността на пчелите за живота ни и очерта широката обхватност на проблема с опазването им: Проблемът с пчелите не е български. Той даже не е европейски, а е световен. Някакви хора смятат, че пчеларството е нещо, което засяга десетина хиляди души в България. Пчеларството и проблемите с пчелите засягат всички, защото ако това продължава скоро няма да имаме нито краставици, нито домати. Защото тези същества опрашват тези растения. Това е абсурд. Нашите хора в България понякога мислят твърде егоистично и казват - той в този сектор нищо не направи. Аз гледам - ако мога нещо да направя в голям диапазон.

В Евросъюза има 600 хиляди пчелари, а общият брой на активните кошери е около 17 милиона. Производството на мед донася 14 милиона евро годишно в европейската икономика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!