Ще има ли минимална работна заплата за целия ЕС? Нискодоходните европейци между политическите намерения и реалностите

Цветелина Пенкова
Снимка: Личен архив






ЕК започна консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в съответната страна, а не да бъде въведена еднаква за съюза минимална заплата, каквото беше предишното предложение. За целта еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит планираше обиколки в държавите-членки, които трябваше да започнат до края на март. Тези планове се промениха заради пандемията от коронавирус, но темата за една по-социална Европа остава водеща за съюза. Еднаква минимална заплата за общността е чакано решение отдавна особено сред по-бедните държави членки. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението на Брюксел е техният брой да намалее. Затова комисията започна дебат за въвеждане на минимална заплата в съответствие с националната специфика. Намерението е във всяка от държавите-членки да има тази минимална доза сигурност. Вече не се говори за еднакви заплати и за изравняване на заплатите. Целта е във всяка една от държавите да има фиксиран минимум, но в съответствие със спецификите на националната икономика. В момента България е начело на класацията по най-ниска минимална заплата в ЕС. У нас тя 610 лв. или малко над 300 евро.  С по-високи минимални заплати от нас са Латвия, Румъния и Унгария.
Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Преди време ЕП лансира идеята за единна минимална работна заплата от 750 евро за целия съюз. Това предложение обаче не бе прието. Затова Европейската комисия излезе с ново предложение - минималната работна заплата да е 60% от средната за съответната страна, обяснява евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова:

"В България медианната заплата се изчислява в рамките на всеки 4 години. Последните данни, които имаме на този етап ще бъдат обновени лятото на 2020-та година. По стари данни, които имаме, медианната заплата обикновено  е около 70 % от средната. Ако вземем данните от декември м.г., че средната е около 1350 лв. за страната, медианната е малко над 900 лв. на този етап, което означава, че тези 60 %, които се предлагат, в България вече е факт."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!