ЕС прие безпрецедентни финансови мерки в опит да защити икономиката след кризата "ковид-19"

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Некоординиран и хаотичен изглеждаше ЕС в първите дни на пандемията „ковид-19“. Всяка държава взимаше решения сама за себе си, едни затваряха граници, други заложиха на груповия имунитет и продължават да живеят без особени ограничения. А европейските институции дълго се лутаха във видеоконференции в търсене на правилния и по възможност общ подход. Нелека задача за 27-те. Преценката на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен:

"Разбирам националните правителства, които правят всичко възможно, за да защитят населението си. Но тези самостоятелни решения имаха страничен ефект върху останалите страни в евросъюза.
Комисията се намеси например при затварянето на границите, което доведе до проблеми с логистиката и доставките в рамките съюза. Освен това организирахме връщането на европейските граждани от различни точки на света. Координацията беше и продължава да е изключително тясна. За съжаление, в началото не беше така."

„Трябва да превъзмогнем това поведение, защото то подкопава смисъла на Европейския съюз“, настоява заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барлей. Според нея най-доброто, което Европейският съюз може да направи сега е да даде законова и финансова възможност на страните-членки да действат във време на криза, но и да погледне напред във времето след кризата. "Имаме много ограничени финансови средства, имаме бюджет, който е далеч по-малък от бюджета на Германия например, държавата, от която аз идвам. Европейският съюз няма възможност да събира данъци, да трупа дълг, така че имаме единствено парите, които са ни дадени от държавите-членки. Сега отпускаме тези средства, за да помогнем на отделните страни в момент на криза", коментира Катарина Барлей.

Европейската комисия предложи, а Европарламентът одобри безпрецедентни мерки за справяне с икономическите последствия от корона кризата. Става дума за пакет от 37 милиарда евро, които страните-членки могат да използват за всяка необходима мярка, независимо дали е за здравния сектор или за икономиката, обясни заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барлей: "Гласувахме за финансови мерки, които позволяват на държавите членки да не се придържат към Маастрихтските критерии и сега могат да надхвърлят ограниченията за държавен дълг, защото трябва да се харчат пари за здраве и икономика и трябва да могат да го правят във време на криза."

На практика Пактът за стабилност вече не е в сила. Редица страни от ЕС планират нов държавен дълг. Урсула фон дер Лайен защитава това решение: "По време на криза това е правилното решение. Защото нашата икономика е здрава. Животът ни спря, защото се появи опасен вирус. От това последва принудителното спиране на една жизнеспособна и здрава икономика. Нашата задача, на Европейската комисия, на Европейската централна банка и на Европейската инвестиционна банка сега е да осигурим инвестиции в икономиката, т.е. да подсигурим ликвидността на здрави компании, въпреки че трябва да поемем нов дълг. Така на практика хвърляме мост към времето, когато опасността ще отмине и икономиката ще заработи отново. Тогава и потреблението ще се увеличи и компаниите трябва да са на пазара, за да отговорят на търсенето. Само така ще успеем да оцелеем след кризата. Затова сега трябва да поемем нов дълг и да направим всичко възможно, за да помогнем на икономиката да се възстанови след края на корона-кризата."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!