Кризата с COVID 19 извежда на преден план проблема с недекларирания труд

Когато са планирали Европейската кампания за деклариран труд, организаторите й от Европейската комисия са заложили да протече от март до юни. Но кризата с коронавируса поставя не само България - като участник в кампанията - в извънредна ситуация. И началото й, обявено у нас за 16 март, се измества във времето, разказва Дина Христова от ИА "Главна инспекция по труда", организатор на националната капания в партньорство с други институциии организации:

Извънредното положение беше обявено на 13-ти март. Така че реално ние не успяхме да направим нищо от предвидените актвности.

Но точно криза като днешната извежда на преден план проблема с недекларирания труд и за работниците, и за работодателите.

Всъщност първите, които загубиха работата си, са хората, които са работили без трудови договори, тъй като за тях е много лесно работодателят да каже: “От утре просто не идвай на работа!” - обяснява Христова.

Тази криза, по думите й, показва и какво губят хората, които не се осигуряват, или го правят на по-ниски доходи:

Първите, които работят без трудови договори, изобщо нямат осиурителни права. От друга страна вторите, които се съгласяват да получват част от възнагражденията си нерегламентирано, недекларирано, под масата – те имат право след това на по-ниски обезщетения, в случая - на безработица.

Отделно подкрепящите мерки, които държавата предприема заради кризата, също са насочени към работодатели, които са на светло и към работници, които са на трудови договори.

Така двата онлайн инструмента, създадени специално за Европейската кампания за деклариран труд - youtube канал и фейсбук страница - в този момент стават особено актуални. Кратките филмчета във видеоплатформата са с подробна информация за правата при работата на светло, както и за загубите от недекларирания труд. А във фейсбук страницата с име “Всички права запазени” може да се намери информация, свързана с COVID 19, важна и за работниците, и за работодателите, допълва Дина Христова:

Във фейсбук страничката е публикуана една онлайн анкета, в която ще се опитаме да се ориентираме за мотивите на хората да се съгласяват да работят недекларирано. Анкетата е отворена, може да се попълва. Но в момента, в който пазарът се съживи и започне отново наемането на хора, тогава ще е много важно да акцентираме и да обясняваме на тези хора, изхождайки и от опита, който в момента трупаме, колко е важно те да декларират труда си, когато започват работа.

#EU4FairWork




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия