ЕС срещу разпространението на фалшиви новини за COVID 19

Снимка: pixabay.com


Твърдение: Пророчество на баба Ванга е предсказало пандемията „ковид-19“. Тя е предупреждавала за болест, която идва от Китай. Вече има лекарство, както е предсказала баба Ванга, и то е руско откритие на основата на сибирско кедрово дърво. Факт: Глобалните епидемии се разпространяват през цялата човешка история, със или без „прогнозите“ на предсказателите. Конкретното твърдение за пророчеството на баба Ванга е разпространено от прокремълски медии, които редовно публикуват фалшиви новини за новия коронавирус.

Това е само един от множеството примери, които може да откриете на специалната уеб страница, която създаде ЕС в подкрепа на фактическата и достоверна информация относно пандемията „ковид-19“. Целта е да се предоставя информация за разграничаване на фактите от митовете, свързани с новия коронавирус. Разпространението на предложения за „чудодейни лекове“ може да повлияе на доверието в системата на здравеопазването; хората, засегнати от вируса, могат да бъдат насочени към медицински специалисти твърде късно, с потенциално трагичен резултат. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен даде няколко примера:

"Могат ли чесънът и витамин С да лекуват коронавируса? Не. Вирусът атакува само възрастните хора? Не. Но сме виждали тези и други неверни твърдения в интернет и в социалните мрежи. Наблюдава се все по-голям брой фалшиви новини за коронавируса, които циркулират най-вече в интернет. Това е огромна вълна, разрастваща се въз основа на несигурността, безпокойството и бързо променящите се новини."

Европейската комисия е убедена, че тези, които разпространяват такива новини, експлоатират страховете на хората с една единствена цел - да спечелят пари, като например продават скъпи продукти с обещанието, че помагат срещу вируса. Еврокомисията работи с онлайн платформи и ги насърчава да засилят действията си срещу дезинформацията относно коронавируса. Вече има свалени съдържание или подвеждащи реклами, но трябва да се направи повече, настоява Фон дер Лайен:

"Социалните мрежи трябва да споделят данни с общността за проверка на факти, така че заедно да премахваме тези опасни слухове. Искаме да ви помогнем да проверявате фактите. Доверете се на здравните власти, на реномирани медии, които са заслужили доверието Ви. Тези, които разпространяват дезинформация, ви вредят", обърна се Урсула фон дер Лайен към европейските граждани. Тя обърна внимание и върху още една опасност, свързана с пандемията и социалната изолация, в която живеем. Според агенциите на ЕС киберпрестъпността се е увеличила в следствие на пандемията.

"Не можем да излизаме, прекарваме все повече време в интернет. За съжаление престъпниците си възползват от това. Те ни следват онлайн и се възползват от нашите страхове. Страхът се превръща в тяхна бизнес възможност", предупреждава Фон дер Лайен. Увеличил се броят на фалшиви лекарства и чудодейни лекове, продавани в интернет. Класацията водят фалшивите хирургически маски. "През последните седмици Европол подкрепи глобална операция срещу трафика на фалшиви медицински продукти. В резултат на тази операция са конфискувани повече от 4 милиона и 400 хиляди незаконни фармацевтични продукти по целия свят. Разбити са 37 престъпни групи, арестувани са 21 души и са свалени 2500 линка към уебсайтове, социални медии, онлайн магазини и реклами", твърди Урсула фон дер Лайен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!