Битката за ваксината срещу коронавируса е в разгара си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Битката за ваксината срещу коронавируса е в разгара си. А серия събития през последните седмици показват желанието редица държави да имат своя дял от бъдещата биозащита от коронавируса. Преди седмици председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че германска биотехнологична компания ще получи 80 милиона евро за проучвания на ваксина. С аргумента, че Европа също трябва да е част от процеса. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка. И се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести. Разговорът на Урсула фон дер Лайен и еврокомисаря за иновации Мария Габриел, след който беше обявено финансирането, се случва дни, след като американският президент Доналд Тръмп предложи 1 милиард долара за изключителните права върху ваксината, която CureVac разработва. Урсула фон дер Лайен обаче обяснява, че подобни компании трябва да останат в Европа:

Самият факт, че други държави се опитват да купуват тази компания показва, че ние сме на предна линия в проучванията, които правим. Работи се върху модел, който време е бил одобряван или е преминал през специфичните процедури, които са нужни за това. Компанията е експерт в своята област и затова те са тези, които казват, че до есента може да има ваксина, която може да е ефективна срещу коронавируса. Това е европейска компания, държим тя да работи в Европа. Беше важно да им дадем съответното финансиране.

Жан-Люк Гала, експерт по пандемии във френския университет - Льовен е скептичен за сроковете, които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поставя. Той смята, че е нереалистично есента да има ваксина.

Като се има предвид мерките за безопасност, които трябва да се спазват при прилагане на терапевтична молекула, възможните странични ефекти, които могат да се получат. След това трябва да проверите имуногенните ефекти на ваксината, с други думи нейната способност да предлага защита от целевата инфекция - за да разберете дали този защитен ефект се поддържа във времето или не.

Европа обаче ще бърза, става ясно от думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Затова тя е сигурна, че веднъж изработена, ваксината може да получи бързо одобрение:

Смятам, че е добре да се фокусираме върху най-важното - не говорим за криза, която може да окаже влияние върху Европейския съюз. А и са се разпространи и в други региони на света. Затова за нас е важно да имаме потенциала да предоставим ваксина. Вярно е, че процесите, свързани с одобряването подобни медикаменти са изключително бавни и бюрократични. Но мисля, че е в тази изключително сложна ситуация и криза, наистина ще можем да ги ускорим.

Ръководството на CureVac също се вълнува от това колко бързо регулаторните власти ще разрешат пускането на ваксината. Смененият главен изпълнителен директор на компанията Даниел Меничела обяснява през февруари в интервю за американската телевизия CNBC, че клиничните изпитания могат да започнат през лятото:

Сега мисля, че се движим в много бързо темпо. В нашите изследвания ние използваме така наречените молекули, които стимулират имунната система. Смятам, че точно тази технология с молекули, които стимулират имунната система, ще ни позволи възможно най-бързо ваксината да влезе в клиниките. И ще даде възможност да защитаваме хората от това да не се разболяват от коронавирус.

Процеси в биотехнологичната компания от февруари насам показват т колко важно е това, което се разработва. Даниел Меничела, един от малкото обсъждали въпроса с американския президент Доналд Тръмп е сменен. На поста главен изпълнителен директор се връща един от съоснователите на CureVac Ингмар Хоер. Хоер е човекът, който през юли 2019-та става съветник на Европейския съвет за иновации, орган към ЕК, който фокусира дейността си към това научните открития да бъдат бързо трансформирани в нови бизнеси. CureVac не дава обяснения за рокадата. А в контекста на това, че само две компании- американската „Модерна“ и германската CureVac още една американска компания използва метода на молекули, които стимулират имунната система, Хоер е цитиран да казва, че предизвикателството е да се работи само с епидемията от коронавируса. В туит след разговорите с CureVac в средата на март комисарят за иновации Мария Габриел обяснява, че подкрепата за отличните наука и иновации в Европа е и този координиран отговор на разпространението на коронавируса. Габриел припомня, че през 2014 г., CureVac е печелила награда за иновации. Тя уверява, че науката и иновациите са в центъра на европейските действия за опазване здравето на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!