Европейската комисия ни предизвиква да се включим в борбата с дезинформацията за COVID-19

Снимка: Pixabay

Броят „фалшиви новини” за коронавирусната епидемия, циркулиращи най-вече онлайн, напоследък нараства стремглаво – това посочи във видео обръщение към европейските гражданипредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя алармира, чеогромната вълна от невярна информация или дезинформация се разраства на основата на несигурност, безпокойство и бързо променящи се новинии призовава за по-силно взаимодействие в борбата срещу тази негативна тенденция: „Притеснявам се че тези, които стоят зад тази дезинформация експлоатират страховете на хората относно вируса, само за да спечелят пари. На всичко това трябва да се сложи край!” – категорична е председателката на ЕК.

Поредица от неверни твърдения като това, че само възрастни хора са уязвими от коронавируса, иличе липсва европейска солидарност за борба с кризата, циркулират упорито в интернет и в социалните мрежи. Затова Комисията ни призовава да се доверим на онези медии, които вече са заслужили нашето доверие във времето. Сред тях е и Българското национално радио. В желанието си да помогне на гражданите да проверяват фактите, Европейската Комисия стартира специален раздел на своя уебсайт - „Борба с дезинформацията”.

Достоверните източници на информация са органите за обществено здравеопазване във всяка страна член на ЕС и европейските граждани могат да разчитат на тях. Хората също могат да дадат своят принос в борбата срещу дезинформацията като не споделят непроверена информация, публикувана и разпространена от съмнителни източници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!