Заради Ковид-19: По-малко пътувания, по-малко въглеродни емисии


Ограниченията за пътуване с цел да се избегне разпространението на коронавируса в световен мащаб има положителен ефект върху околната среда, тъй като емисиите въглероден диоксид, изхвърляни от различните транспортни средства, значително намаляват. Макар и учените още да са предпазливи в оценката си колко ще е позитивният ефект, те са убедени, че ще има такъв. Само за да си представим - забраната за презокеански полети между Съединените щати и Европейския съюз означава 270 неосъществени полета. И - да, това има огромна икономическа цена. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е убедена, че има вариант специално при авицаията, която е един от най-засегнатите сектори, да се намери решение. Тя даде за пример възможността да се измени законодателството, за да бъде улеснено запазването на слотовете - това са времевите коридори за излитане и кацане. ЕК предлага превозвачите да не губят правата си за кацане на дадено летище в точен ден и час само защото не са изпълнявали полети покрай пандемията. С тази мярка, според Фон дер Лайен, ще бъдат защитени авиопревозвачите, но и природата.
"Така ще се облекчи напрежението върху авиондустрията. По този начин ще се избегнат и вредните емисии, защото ще предотвратим т.нар. "призрачни" полети, когато авиокомпаниите ги изпълняват с почти празни самолети, само за да си запазят слота"", заява фон дер Лайен.

Въглеродните емисии намаляват и заради по-малкото автомобили на пътя - било вътре в градовете, било по междуградските и международни пътища. Това отново има своята огромна икономическа цена, която означава - не само пропусната ваканция, но и забавени доставки, спад във вноса или износа и търсене на решение на проблема. И тук могат да се чуят гласовете на скептиците - първо икономиката, след това екологията. По-екологично ориентираните в убежденията си икономисти обаче са убедени, че кризисните планове могат да бъдат структурирани по "зелен" начин, така че качествената промяна да доведе по-екологосъобразни навици на населението - от налагането на видеоконферентните връзки, заради които можем да не шофираме до мястото на срещата и обратно, през навика да ходим повече време пеша вместо да използваме автобуса за две спирки, до приоритетна подкрепа за бизнесите, които са внедрили зелените решения в моделите си още преди разпространението на Ковид-19 или тези, чиято промяна на бизнес модела означава да изберат екологичните и иновативни решения. Ако не ограничим щетите върху околната среда, кризата с коронавируса може да ни се види детска игра, допълват екологичните организации. Други - опонират, че дори и замърсяващите индустрии трябва да получат подкрепа, защото слънцето ще изгрее и утре, но работните места могат да бъда изгубени завинаги, а заместването им - невъзможно години напред.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!