Бъдещето на Северна Македония и Албания в Европейския съюз

Снимка: informo.bg


В разгара на борбата, водена от Европейския съюз за преодоляване на щетите от пандемията от Ковид 19 и във време, в което една от най - често споменаваните думи е солидарност, станахме свидетели на такава спрямо две страни от Балканите, които от дълго време полагат усилия, за да се приобщят към голямото европейско семейство. Република Северна Македония и Албания получиха дългочаканата от тях зелена светлина за начало на преговори за бъдещото им членство в съюза. Нещо, за което те се готвят отдавна:
Решението за започване на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония е признание за значителните усилия за реформи, положени от тези  страни. Те показаха ясна политическа решимост за постигане на напредък по пътя си към Европа, но пътят до присъединяването е дълъг. С постигането на реален и устойчив напредък в изпълнението на критериите за присъединяване партньорите от Западните Балкани се приближават в по-голяма степен до Европейския съюз.
каза държавният секретар по европейските въпроси на Хърватия - Андрея Згомбич. Именно настоящият ротационен председател на ЕС - Хърватия си постави като приоритетен въпрос  за първите шест месеца на 2020, да се намери решение на въпроса за преговорите със Северна Македония и Албания, след като в края на миналата година няколко страни - членки изразиха резерви към готовността на двете балкански държави за членство в съюза. Въпреки това председателите на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен и на Европейския парламент Давид Сасоли още в началото на тази година дадоха да се разбере, че въпросът остава приоритетен:
Светът се нуждае от лидерството ни повече от всякога, за да продължи съюзът да бъде отговорна сила за мир и положителни промени. Трябва да демонстрираме на приятелите ни в Западните Балкани, че споделяме един континент, история, култура и ще споделим същата съдба. Вратата ни остава отворена.
Бъдещето на Западните балкани е в Европа .

Сега на ход е Европейската комисия, която трябва да определи конкретните дати за началото на преговорния процес и параметрите на разговорите, коментира еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи:
Поздравявам двете държави. Това решение изпраща силен сигнал към Западните Балкани. Вашето бъдеще е в Европейския съюз. Предстои комисията да ускори работата си, за да представи скоро рамката, за да могат преговорите с двете държави да започнат много бързо.   
Северна Македония беше поздравена и от посланика на Европейския съюз в Скопие - Самуел Жбогар:
Радвам се, че в тези тежки времена, страните - членки на Европейския съюз отчетоха направеното от Северна Македония и дадоха съгласието си за започване на преговорите.
А, президентът на Северна Македония - Стево Пендаровски определи решението за началото на преговорния процес е историческо :
Този момент очаквахме 15 години.
Ще се справим! , бе коментарът по темата в Туитър, направен от премиера на Албания - Еди Рама. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!