Мерките, които предприема ЕС за справяне със заразата с КОВИД-19

Това, от което има нужда най-много ЕС сега, е план за възстановяване, защото предстоящата социална и икономическа рецесия ще бъде сериозна. Един адекватен Механизъм за взимане на бързи решения по време на кризи, защото сякаж ЕС се движеше след събитията.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

При появата на пандемията от коронавирус европейските държави започнаха да действат самостоятелно. ЕС изостана и не можа да прояви солидарността, която се очакваше от него.

Според Витанов,  ЕС за пореден път демонстрира, че трудно се справя с управление на кризи, което в случая подкопава доверието към него.

Витанов е на мнение, че в последната седмица вече се наблюдава положително развитие – унифициране на граничните мерки на повечето държави, създаване на т.н. зелени коридори за преминаване на стоки от първа необходимост, общи поръчки за медицинско оборудване и др.

Петър Витанов коментира и темата за изключително трудните преговори, които водят финансовите министри на страните членки на ЕС с цел постигане на съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!