Мобилните данни от КОВИД-19- лични или общи?

Снимка: pixabay.com

Данните от мобилния телефон станаха единственото средство за проверка на хората, които са в карантина - да бъдат следени дали я спазват. От началото на глобалната пандемия редица държави предприеха подхода за използването на мобилни приложения. Италия, Франция, Гърция и България пуснаха подобни приложения. 

В началото на април 130 европейски изследователи съобщиха, че разработват приложение, което да засича и предупреждава за места, където има Covid-19. Но Войчех Веворовски, който оглавява Европейския надзорен орган за защита на данните, призова създаването на приложения да става не за сметка на вече съществуващите европейски регулации за защита на личните данни.
 

"Тези регулации не са нито препятствия срещу това да бъдем активни, нито извинение, че ние не сме толкова ефективни, колкото ни се иска. Европейския надзорен орган за защита на данните подкрепя създаването на технологии, които позволяват борбата с Covid-19. Нужно ни е общоевропейско приложение, което да се ползва. Всички, които разработват подобни технологии, трябва обаче да подсигурят защитата на данните от самото начало. На принципа за прозрачност, пропорционалност, да се посочва, че данните ще бъдат използвани единствено за целта, за която се събират. Разбираме дигиталната солидарност така - данните трябва да са в полза на всички европейци. И да не се стига до постоянно наблюдение и таргетиране."

В писмено изявление председателят на комисията на Европейския парламент по граждански свободи Хуан Агилар също настоя при ситуацията с Covid-19 да се спазва Общият регламент за защита на данните и Директивата за електронната поверителност.

"Европейските институции подчертаха, че докато информацията е анонимна и не позволява на лицата да бъдат идентифицирани, тя може да бъде използвана. Трябва да се приложат силни мерки за сигурност по отношение на използването, достъпа и съхраняването на информацията, както и строги срокове за съхраняването й."

Председателят на комисията на ЕП по граждански свободи Хуан Лопес Агилар предупреждава, че в някои държави болните от Covid-19 могат да бъдат принудени да предоставят лични и здравни данни. Той припомня, че националните органи за защита на данните трябва да прилагат законодателството на Европейския съюз за защитаq защото в противен случай това би засегнало основните права на хората на личен живот и защитата на личните данни. А това би било равностойно на държавно наблюдение над хората. По подобен начин вижда нещата и депутатът от Пиратската партия в ЕП Патрик Брейер. Той се обявява против събирането на анонимните данни.

"Против съм събирането на анонимни данни за местоположението. Притеснявам се, че това може да създаде прецедент за достъп в реално време на други органи, например полицейски органи или разузнавателни агенции, до данни за местоположението. Те ще обясняват, че това са анонимни данни и няма как да знаят имената на хората. Но дори и да са анонимни, властите имат възможност по всяко време да изискват индивидуализирани данни, ако открият някакви необичайни движения или събрания на хора."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!