Унгария - непослушното дете на ЕС

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Европейският съюз трябва да "каже истината право в очите" на Унгария за заграбването на властта. За това призова бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. И последва с изказването си критиката на наследничката си на поста Урсула фон дер Лайен към правителството на Виктор Орбан, което в извънредното положение заради пандемията „ковид-19“ суспендира парламента и управлява безсрочно с укази.

"Мерките трябва да отговарят на заплахата, да са ограничени във времето и да подлежат на парламентарен контрол. Политическият ни опит с Унгария от близкото минало е печален. Затова гледаме под лупа случващото се там и сме готови да се намесим", заяви Фон дер Лайен, припомняйки поведението на Унгария по време на бежанската криза. Тогава Будапеща наред с Полша и Чехия отказа категорично да се включи в схемата за релокация на 120 хиляди мигранти. В началото на месеца последва присъда на Европейския съд в Люксембург, че трите държави са нарушили европейското законодателство. Според решението Унгария, Полша и Чехия не са изпълнили задълженията си съгласно европейското законодателство за квотно разпределение на бежанците от Италия и Гърция. Говорителят на Европейския съд Хартмут Ост опроверга мотивите на трите държави, че не приемат бежанци, защото са заплаха за националната сигурност.

"Съдът прецени, че трите държави не могат да се позовават на националната сигурност, без да назоват конкретни заплахи", обясни Ост.  Унгария, Полша и Чехия не са изправени пред непосредствено наказание, тъй като схемата за квотното разпределение беше в сила до 2017 г. Въпреки това Урсула фон дер Лайен подчерта: "Това решение на Европейския съд е важно, защото макар и да се отнася за миналото, подчертава задължението ни да сме отговорни и солидарни по време на криза. И тъй като гледаме напред и работим по обща европейска миграционна политика, това решение на Европейския съд ще окаже своето влияние. Не можем да променим миналото, но в бъдеще ще можем да стъпим на тази правна основа", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Поведението на Унгария по време на сегашната криза „ковид-19“ коментира и заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барлей, според която най-рисковата точка е демокрацията. "Виждаме как Виктор Орбан използва тази криза за пореден удар срещу демократичните права, за отнемане на правомощия на парламента и прехвърлянето им към правителството. Това се случва от години и е много смущаващо", каза тя.

И докато Катарина Барлей е от семейството на социалистите и демократите, председателката на еврокомисията е християндемократ от Европейската народна партия, която все още обсъжда дали да изключи от редиците си партията ФИДЕС на Виктор Орбан, която за сега е само със замразено членство. "Като председател на ЕК работя надпартийно и това е много важно за мен", коментира лаконично Фон дер Лайен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!