ЕП призова ЕК да представи задължителни правила за общо зарядно устройство

евранет плюс Искра Михайлова


Европейският парламент призова Европейската комисия най-късно до юли да представи задължителни правила за общо зарядно устройство за мобилните телефони. Европарламентът призова Еврокомисията да предприеме мерки за гарантиране на съвместимостта на различните безжични зарядни устройства с различни мобилни устройства, да обмисли предлагането на законодателни инициативи за увеличаване на количеството събрани и рециклирани кабели и зарядни устройства в държавите-членки. Един от аргументите за създаване на общо зарядно устройство е свързан с принципите на кръговата икономика, каза евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.

"Ако се загуби, повреди или нещо се случи с такова зарядно устройство ние изхвърляме целия уред, цялото устройство, което ни служи, с което генерираме огромно количество отпадъци, които са от типа опасни отпадъци и отпадъци, които съдържат елементи и материали, които биха да се рециклират и да се използват многократно. Многократното използване на устройствата вече, на всичко, което ние използваме в ежедневието си, на всичко, което ни подпомага в работата ни, в бита ни е новата философия за кръговата икономика"

Според някои оценки на въздействието, всяка година в световен мащаб се генерират около 50 милиона тона електрически и електронни отпадъци, което представлява средно повече от 6 килограма на човек

"Това не са обикновените биологични отпадъци от храна примерно или от зеленина, това са отпадъци, които съдържат цялата Менделеева таблица. Това са отпадъци, които предполагат и специално третиране в бъдеще, т.е. щадящото използване на уредите означава пощада и за природата, защото няма да бъдат изхвърлени такива количества отпадъци", допълни Искра Михайлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!