Ограничаването на права под прикритието на извънредно положение

Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


  Въвеждането на извънредно положение заради Пандемията COVID-19 стана повод правителствата да предпиемат мерки с изключителни правомощия, които застрашават редица основни права. За броени дни европейските граждани се оказаха без право на събиране, без право на пътуване, по-труден е достъпът до правото на образование. Използват се масово дронове за проследяване на нарушителите на правилата за карантина, достъпни са личните данни за геолокация, проследяват се телефони. 
    Тази ситуация тревожи наблюдатели и експерти от гражданското общество. 
Извънредното положение поставя под въпрос някои основи на демокрациите в ЕС, казва Маргарида Силва, активистка в  Обсерватория корпоративна Европа, която проследява корпоративното лобиране.
Виждаме, че тази криза може да даде възможност и на тези, които искат да нападнат или отслабят демокрацията, да го направят. И това е наистина голяма заплаха. 
За много анализатори най-тревожната заплаха за основните права идва от правителството на Унгария, след като обяви извънредното положение на 11 март без срок за отмяна. В резултат на това правителството може да управлява с указ почти никакъв надзор.
Сред мерките беше присъда до пет години затвор за разпространение на „фалшиви новини“, заплаха, която ще усложни обективтното отразяване на новини за пандемията. За Джули Маерчак, която оглавява офиса на „Репортери без граници“ в Брюксел, това е нова атака срещу журналисти във вече автократична страна.
Джули Майерчак, ръководител на офиса на Репортери без граници Брюксел
Опасяваме се от „Репортери без граници“, че този закон ще се използва главно за заглушаване на независими и открити медии, които вече са отслабени и атакувани от дълго време от Виктор Орбан. И тук, под предлог, че се бори с пандемията, Орбан установява строг режим на цензура, при който той ще реши кое е вярно или невярно. И това е изключително опасно. 
Но Унгария не е изолиран случай.
В близката Полша наскоро правителството обяви, че поради пандемията ще проведе изборите за президент през май изцяло с гласуване по пощата - но не беше позволено да се проведе кампания заради вируса.
Но подобни заплахи за демокрацията не се наблюдават изключително в Източна Европа, казва Джеръми Шапиро, директор на научните изследвания на Европейския съвет по външни отношения 
Мисля, че би било честно да се направи опозиция, която да каже, че държавите, които вече са имали авторитарни тенденции, сега имат авторитарни лидери, които възнамеряват да завземат властта и ще използват тази конкретна криза, за да засилят подобна тенденция. Но мисля, че би било грешка да свалим погледа си и от държава като Франция, например. Искам да кажа, че размерът на правомощията, които се натрупват на правителството във Франция и Съединените щати в резултат на тази криза, е безпрецедентен. 
Според Джерами Шапиро историята показва, че правителствата не се отказват от тези правомощия толкова лесно, дори в сравнително утвърдени демокрации.
Опасенията на журналисти и анализатори са, че краят на извънредните мерки и засилените правомощия на управляващите не идва толкова лесно, дори след приключване на кризата. За Евранет Марина Цекова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!