Европейският Комитет на регионите с план за помощ при пандемията

Снимка: архив

В Европейския Комитет на регионите се събират предложения при първите общи консултации за членовете на организацията - местни и регионални власти - в условията на пандемия. Отговорът на кризата с коронавирус включва предоставяне на помощи, като изключeния от  правилата на ЕС за конкуренция.  Според едно от получените досега предложения, например,  производителите  трябва да получат достатъчно обезщетение за литър мляко, което не могат да произвеждат, за да се намалят  икономическите щети от ограниченията. От Комитета настояват за финансова подкрепа като компенсации за загубите и от местни данъци и такси. Целта е местните власти да имат достатъчен ресурс за  осигуряване на общински и комунални услуги за гражданите в  ситуацията, както по време на пандемията , но и като сценарий за развитие след кризисната ситуация.

Председателят на Комитета Апостолос Цицикостас от ЕНП  обяви още при своя избор начело на организацията,че ще работи за  териториалното сближаване и  иновативните решения:

Като избрани политици ние трябва да преодолеем тази пропаст. Ние сме част от 1 милион местни управленци, представени в тази организация. Ние трябва да сме в центъра на тази модернизация на Европа,защото сме политиците,които сме най-близо до европейците и трябва да демонстрираме как се управлява с доверие.

Нидерландският представител Тисе Стелпстра, който е докладчик за общите  консултации на Комитета на регионите:

Аз съм Тиссе Стелпстра, регионален министър на Дренте, Нидерландия. Ситуацията в моята страна е като в повечето държави. Ние подкрепяме закононодателните и политически мерки, предложени от Европейската комисия. И все пак смятаме , че не се стига далеч в  използването на потенциала на регионите и градовете. Имаме нужда от конкретни цели, заедно с ценови стимули, за да гарантираме устойчиво поведение на производители и потребители в сегашната ситуация на пандемия.

Според призива на Европейския комитет на регионите, ситуацията на пандемия не трябва да отклонява Европа от нейната  роля за опазване на основните права и равнопоставеност.  Регионалният министър Тиссе Стелпстра акцентира и върху посоката към ефективно използване на ресурсите:

 Основополагащо разбиране за това десетилетие се оказва преминаването към кръговата икономика в Европа . Спешно трябва да приведем в специфичното законодателство изискването за производство на устойчиви продукти. Трябва  да подсигурим  достъпа на потребителите до трайни стоки  и да сведем до минимум  изхвърлянето на непродадени  храни . Крайната ни цел е общество с нулев отпадък.

Годишно в Европейския съюз се натрупват  отпадъци от всички икономически дейности в размер  над 2 милиарда и 500 милиона тона. Днес не съществува всеобхватен набор от законови и политически изисквания, които да гарантират, че всички продукти, пуснати на пазара на ЕС, отговарят на условията . Това е целта на новия план за действие на Европейската комисия за кръгова икономика (CEAP), представен на 11 март. А като  резултат може да се очаква укрепване на  местния или  регионалния стълб на новия  план за действие за кръгова икономика, като  градовете и регионите се затвърдят в основата му. Очаква се консумацията на ресурси да се удвои в световен мащаб през  следващото  десетилетие .  В същото време ситуацията за борба с пандемията и ограничителни мерки отново показаха необходимостта от производството и търговията с  продукти, които са трайни , за многократна употреба и годни за преработка. Затова преминаването към кръгова икономика ще даде ще помогне за запазване на  околната среда, но също така ще бъде от съществено значение за икономическото възстановяване след COVID-19.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!