Нов пакет от мерки в подкрепа на земеделието във връзка с пандемията Covid-19

Европейската комисия гласува нов пакет от извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти във връзка с пандемията Covid-19. Мерките са в помощ на най-засегнатите селскостопански и хранителни сектори и целят справяне със смущения и бъдещи рискове при производството на млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци, а така също и в лозаро-винарския бранш.

При млечните продукти е предвидено частно складиране на обезмаслено мляко на прах, масло и сирена. Максималното количество сирене, което може да се складира в България за съхранение между 90 и 180 дни, е 889 тона, като това е с 22 на сто повече спрямо квотата през 2016 г. Евродепутатът Атидже Алиева подчертава, че сумата за подпомагане включва както постоянните разходи за складиране в размер на 15,57 евро на тон продукция, така и 0,40 евро на тон на ден по срока на договорите.

В сектора на месото помощ за частно складиране може да бъде предоставена за месо от едър рогат добитък (животните трябва да са на възраст над 8 месеца), за овче и козе месо за период от 90 до 150 дни. С едно заявление може да се кандидатства за частно складиране на най-малко 15 тона месо. Частното складиране няма да може да отговори на потребностите в млечния и месния сектор в страната ни, характеризиращ се с дребномащабни стопанства, но на ниво Европейски съюз ще доведе до намаляване на предлагането и възстановяването на баланса на пазара в дългосрочен план. Разрешението ще бъде временно за период от предстоящите 6 месеца.

В сектора на виното е предвидено дванадесетмесечно удължаване на срока на разрешенията за изкореняване и на разрешенията за засаждане, изтичащи през 2020 г. Предвидена е и гъвкавост по отношение на мерките от националните програми за подпомагане в лозаро-винарския сектор. Допустима за подпомагане е мярката дестилация на вино в случай на криза, като полученият алкохол ще се ползва само за промишлени цели. Предвидена е и частична помощ за съхраняване на вино при кризи, помощ по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя", която е увеличена на 80 на сто от направените разходи.

В секторите на плодове и зеленчуци може да бъдат покривани разходи на организации на производители за операции – планирани, но неизвършени до 31 декември 2020 г., ако те бъдат извършени до 1 октомври 2021 г. На членовете на организации на производители може да бъде разрешено да продават самостоятелно до 40 на сто от произведената продукция, за разлика от редовното изискване, което позволява самостоятелна продажба до 25 на сто от продукцията – посочва още евродепутатът Атидже Алиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!