ЕС въвежда активни мерки за защита на летния туризъм

Европейският туризъм е един от секторите, които са най-тежко засегнати от икономическата криза, породена от разпространението на коронавируса, и вероятно ще бъде един от последните, които ще излязат от нея. Според някои изчисления на Европейската комисия браншът ще претърпи щети от порядъка между 40 и 70 %, което прави ситуацията изключително сложна, коментира евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, член на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент:

Все още лекарите спорят за това колко ще продължи тази зараза, ще има ли втора вълна, няма ли да има втора вълна, хората ще могат ли да изградят имунитет, който да им позволява да не се заразят повторно и т.н. Един път, когато медицината даде отговор, тогава ще можем да настроим и икономиките си, в това число и туризма по-лесно. Трябва да има синхронизиране на мерките - ако една държава разхлаби пътуването, то държавата, която ще приеме пътуващите, да има сходни мерки, така че да има смисъл от това разхлабване. Предстои да видим такъв план - кога ще бъде анонсиран той, аз очаквам да е съвсем скоро, така че държавите членки да имат общ подход по отношение на пътуването, а в това число по отношение и на туризма.

През последната седмица редица европейски държави започнаха да облекчават някои от строгите мерки срещу КОВИД-19, включително да отварят заведения и плажове при спазване на противоепидемичните мерки. Евродепутатът Андрей Новаков посочи някои от конкретните активни мерки, предприети от страни членки на ЕС в защита на летния туризъм:

Ваучерите са една от опциите, но тук считам, че те трябва да са изключително гъвкави, за достатъчно дълъг период от време, който да обхваща максимален брой обекти. Така и ползвателите на туристическата услуга, а и обектите, които я предлагат, могат да усетят ползите от нея. В Гърция туризмът генерира 20 % от брутния вътрешен продукт. Има региони в Хърватия например, в които този процент е дори по-висок. Там се предлагат отделни ограждения, които да се правят временно по плажовете, отстояния между масите в ресторантите, така че малко по малко да се връщаме към нормалния начин на живот и по отношение на туризма.  

Нужда от защита в условията на пандемия имат както туристите, така и персоналът, който предоставя туристическите услуги. Тъй като все още не сме излезли от кризата, е много трудно да се прогнозира колко време ще е нужно да се възстанови секторът. Тепърва ще се оценяват щетите, които понася туризмът, и дебатът как да бъде подкрепен и възстановен продължава, посочи още Андрей Новаков:

Имаше предложение за обсъждане на евентуален план “Маршал”, който да помага за възстановяването на икономиката като цяло. Като се има предвид, че туризмът е съществена част от брутния вътрешен продукт в ЕС - само отварям една скоба да кажа, че 600 милиона туристи годишно пристигат в Европа, за да посещават различни туристически обекти - то се очаква, ако има такъв план за възстановяване на икономиката, туризмът да заема централна част от него. Но кога ще видим повече детайли за него и какво ще бъде влиянието, което ще окаже върху бюджета, ми е трудно да кажа. Вижда се, че до момента и без това бюджетът се забавя изключително. Аз считам, че час по-скоро трябва да се намери консенсус между евролидерите, които да обсъдят този въпрос. Каквито и да са правилата, те трябва да се въведат на европейско ниво, за да се гарантира еднакъв подход навсякъде.

За момента няма насрочена конкретна дата за евентуален Европейски съвет по темата „туризъм“. Надеждите са това да се случи много скоро, подчерта още евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!