Пандемията от COVID 19 и европейската зелена сделка

Снимка: pixabay


Зелената сделка на Европейския съюз, която цели превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 година чрез въвеждане на производства, щадящи околната среда, ще стане движещата сила за възстановяването на икономиката на съюза след постепенното отшумяване на пандемията от Ковид 19 и завръщането на държавите - членки към нормален ритъм на живот. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен и напомни, че за целта ще бъдат отделени милиарди евро:  
Ние ще го направим предварително, за да можем да сме готови с инвестициите, които ще очакваме да станат факт веднага след приключването на кризата. За това  се нуждаем от нови решения в Многогодишната финансова рамка. С тях  ще дадем възможност за публични и частни инвестиции и ще можем да работим за по-устойчива зелена Европа. Те ще ни помогнат да удвоим усилията си за растеж на европейската зелена сделка, а инвестирането в широкомащабни иновационни възобновяеми източници, чист транспорт, устойчива храна и възстановяване на природата ще е още по-важно от преди, коментира Урсула Фон Дер Лайен, а заместникът и Франс Тимерманс е категоричен:
В Европейската комисия силно вярваме, че е възможно зеленото възстановяване.
Ползи от Европейската зелена сделка вижда и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел :
Приоритет за мен в стратегията за възстановяване остава единният пазар, защото от това ще зависи и бъдещата ни работа по изпълнение на плана за европейската зелена сделка и цифровият дневен ред. Ще трябва да работим за трансформиране структурата на икономиката вследствие на изменението на климата.
В подкрепа на тези призиви се обяви и председателят на комисията по околна среда в Европейския парламент - Паскал Канфин:
Промяната на климата не изчезна с появата на COVID-19. Сега трябва да работим в тази посока от гледна точка и на икономиката и на заетостта,  но като подкрепим производствените сектори, предлагащи решения на климатичната криза. 300 милиарда евро публични инвестиции са необходими за две години, за да се подкрепи екологичното възстановяване.
И мнението на природозащитниците - Веселина Кавръкова от организацията WWF - България:
Много искам да вярвам, че правилните решения ще бъдат взети. Тези гласове ги виждаме в рамките на ЕС, който е лидер в политиките си в тази област. Включително вицепрезидентът  Франс Тимерманс направи изказване преди няколко дни, че зелената сделка за Европа сега е особено релевантна и навременна и че в никакъв случай не става въпрос за икономическо ощетяване чрез нея. Напротив - социално икономическите фактори трябва да бъдат свързани с околната среда. Да възстановим една силна икономика, с нужните работни места, с ангажиране на хората с тези технологии и подходи, свързани с чистата околна среда и опазената природа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!