Донорска конференция на ЕС събра 7,4 млрд. евро за ваксина срещу covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро и почти изпълни поставената си цел от 7 и половина милиарда евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19.
Според изчисления на ООН ще има нужда от най-малко 40 милиарда евро, за да се намери решение срещу новата болест. Въпреки това оценката за донорската конференция е положителна. "Помагаме да започнем безпрецедентно глобално сътрудничество", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
"Истината е, че ще трябва да се научим да живеем с вируса, докато и ако успеем да развием ваксина. Затова трябва да обединим своите усилия, да отворим портфейлите и умовете си, за да дадем тласък на работата по ваксината, диагностиката и лечението на коронавируса. Трябва да гарантираме, че те ще са налични и достъпни за всеки", заяви Фон дер Лайен при откриването на конференцията, и обяви, че ЕС осигурява един милиард евро.

Според българския еврокомисар Мария Габриел, Европа е изключително добре позиционирана - и с научните изследвания, и с компаниите, които могат да произведат ваксина. "В момента има 115 компании, които правят опити за намиране на ваксина. Но само шест от тях са вече във фаза клинични тестове. Това, което ние можем да кажем, е че нашите две европейски компании са в един такъв напреднал стадий. Те вече обявиха, че през юни преминават към фазата на клиничните тестове с първа група от 200 човека", съобщи еврокомисарят Мария Габриел, която подчерта новия начин на работа. "Този път, тази конференция с президента Фон дер Лайен каза, нека не възпроизвеждаме стари грешки. Нека този път всеки, всяка страна в света има достъп до резултатите. Било то за ваксина, било за лекарства, било за диагностичните тестове. новото в тази инициатива е, че всяка една от тези области - ваксина, лечение, тестове - ще бъде ръководена от една централна организация, която ще има задачата да координира партньорството като екосистема. Т.е. ще може всяка една от държавите, не само в ЕС, но и в света, да се включва, но най-вече с прозрачност да знае, какво става с тези средства и как те се инвестират."

Не само еврокомисарят Мария Габриел се опита да разсее съмненията, че не всички в света ще имат достъп до ваксината, когато бъде изработена. Направи го и френският президент Еманюел Макрон: "В деня, в който ваксината вече ще бъде налична, тя ще бъде на разположение на целия свят. Учените, стигнали до нея, няма да бъдат лишени от справедливото възнаграждение. Но достъп до нея ще има цялата планета."

А депутатът от Европейската народна партия Ханс-Петер Лисе подсказа, как може да се избегне опасността, достъпът до ваксината да бъде ограничен: "Има възможност, например чрез принудителна лицензия, дадена ваксина или медикамент да се произвежда в Европа, дори и да е разработка и патент на Съединените щати или Китай."

Повече от половината от събраните средства са предвидени за разработването на ваксина, два милиарда евро - за разширяване на възможностите за лечение и около един милиард и половина - за увеличаване на капацитета на тестовете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!