Нова пилотна схема за умения и образование в ЕС в размер на 50 милиона евро

Асим Адемов

Пандемията от коронавирус нанесе и продължава да нанася сериозни щети върху обществените сектори, в това число образованието и културата. „Образованието не подлежи на обща европейска регулация и единна политика, но все пак ЕС не стои в страни от тези проблеми и предприема редица мерки за подпомагането на образователния сектор“ – сподели Асим Адемов, евродепутат от ЕНП, член на Комисията по образование и култура в ЕП. „Програмата Еразъм + продължава да е най-успешната в ЕС“ – каза той и допълни, че в момента има около 165 хиляди участници в проекти за обмен в рамките на програмата. 

От своя страна Комисията е в постоянен контакт с националните агенции заради проблеми с изпълнението на проектите. На страните  членки се предоставя пълна гъвкавост при прилагането на правилата за организация  и отпускане на средства. Целта е студентите, които са или блокирани в чужбина, или са се върнали преждевременно от своите обмени, да са сигурни, че всякакви допълнителни разходи, свързани с извънредната ситуация, ще бъдат покрити. Предлага се възможност за онлайн обмени и онлайн обучения в образователните институции. Също така се дава възможност планираните дейности по програмата да бъдат отложени до 12 месеца.

ЕС стартира и нова пилотна схема в размер на 50 000 000 евро. Целта е да се стимулират образованието, обученията и уменията.  Освен европейски предприятия, като бенефициенти ще могат да се включат и физически лица, студенти и учащи се, които искат да продължат да учат и да усъвършенстват своите умения.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл – > 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!