Европейска подкрепа за инвестиции в критични сектори

Снимка: ec.europa.eu

Европейският инвестиционен фонд и Европейската комисия ще помагат на физически лица и организации, които искат да инвестират в умения и образование, чрез пилотен гаранционен механизъм в размер на 50 млн. евро. Той ще осигурява подкрепа за някои от най-критичните сектори в момента – здравеопазване, образование, сигурност, цифрова и зелена икономика.

“Целта е възможно най-голям брой хора и предприятия да се възползват от схема за дългово финансиране, стимулираща инвестициите в образованието, обучението и уменията – обяснява евродепутатът Асим Адемов.

Инициативата е от особено значение днес, когато милиони европейски граждани се намират в затруднено икономическо положение заради пандемията от коронавирус, смята евродепутатът:

“Европейският инвестиционен фонд ще предоставя безвъзмездно максимална гаранция на избрани финансови посредници (финансови институции, университети, центрове за професионално обучение), които изграждат нови портфейли от дългово финансиране. Това означава, че получателите ще имат достъп до финансиране на дълг под различни форми. Например – кредити, разсрочени плащания, заеми, свързани с доходите”.

Според Маргаритис Скинас, зам.-председател на Европейската комисия, пилотната схема има потенциала да мобилизира 200 млн. евро инвестиции, които да допринесат за по-устойчива икономика, докато Европа се възстановява от пандемията.

Кандидатите, които искат да станат финансови посредници и да участват в схемата, могат да отговорят онлайн на откритата покана за изразяване на интерес, публикувана от Европейския инвестиционен фонд. Крайният срок е 31 октомври 2020 г.

Още за евромерките срещу дезинформацията – в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!