ЕС трябва да даде приоритет на конкретни проекти в полза на хората от Западните Балкани

Членовете на комисията по външни работи на ЕП направи препоръки относно Западните Балкани. Евродепутатите призовават ЕС да либерализира визовия режим с Косово възможно най-скоро, както и да ангажира тясно представителите на страните от Западните Балкани в съвместни европейски инициативи преди присъединяването им, включително Конференцията за бъдещето на Европа. Но се настоява ЕС да гарантира, че реформите в тези страни ще бъдат съсредоточени върху изграждането на държавен капацитет, прилагането на съдебните реформи и усилията за противодействие на корупцията и организираната престъпност. 

Също така е важно и ангажирането на ЕС с решаването на двустранни разногласия в региона. Евродепутатите се противопоставят и на намаляването на предприсъединителните фондове, което може да забави реформите, необходими за приемане в ЕС.

Какви са конкретните препоръки по присъединяването на страните от Западните Балкани, които направиха членовете на комисията по външни работи на ЕП, информира евродепутатът Александър Йорданов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!