Поставена ли е под риск програмата "Еразъм" заради Ковид-19

Снимка: ec.europa.eu


Пандемията от Ковид - 19 постави в затруднение  десетки хиляди участници в европейската образователна програма "Еразъм".

"В момента, в който се случи Ковид - 19, ние имахме 165 хиляди участници по програмите "Еразъм" и "Еразъм +".

Тези данни обяви българският еврокомисар, отговарящ за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и уточни, че от тези 165 хиляди участници 60 % са прекъснали мобилността си, а 40 % са продължили своя обмен, като той е преминал към дистанционно електронно обучение.

"Националните агенции ми казват, че има изключително малък брой случаи, в които все още се търси решение за това те да могат да се върнат вкъщи" - допълни Габриел.
 
Стотици българи продължават и днес обучението си далеч от България, като етнологът Юлия Попчева. Корона кризата я заварва във френския град Бордо, където е на обмен по програма "Еразъм +":

"Ние се обучаваме онлайн, продължаваме да учим, продължаваме да работим, включително в екипи, като се ползваме от пълната подкрепа на нашите преподаватели, на администрацията, не само в университета, но и в общежитието, в което съм настанена."

В писмо, адресирано до еврокомисаря Мария Габриел, членовете на комисията по култура и образование в Европейския парламент алармираха, че настоящият начин на комуникация на Европейската комисия, както и различните подходи и липсата на информация от националните агенции, не дават сигурност, че допълнителните разходи ще бъдат възстановени и студентите по „Еразъм+“ ще могат да запазят своя статут. Председателят на комисията по култура и образование  -  немският евродепутат от Европейската народна партия Сабине Ферхайн представи получените уверения и очерта усилията и на Европейския парламент

"За хиляди студенти, ученици и стажанти, които са били на обмен по програма “Еразъм”  в друга държава в началото на корона кризата,  Европейската комисия се опитва да продължи да изплаща субсидиите по програмата, в случай на възпрепятстване на престоя в чужбина, ако засегнатото лице все още има разходи, свързани с престоя. Това включва наем, електричество, пътни разходи. Комисията предостави на националните агенции, които се занимават със студенти в чужбина, най-голямата гъвкавост, която могат да получат, за да се справят с проблемите, които студентите имат, защото те са много различни във всяка държава. Има университети, където онлайн курсовете могат да продължат и от вкъщи, има студенти, които се прибраха в родината си, и други, които останаха в страната, където са на обмен. А ние винаги трябва да справяме с индивидуалното положение на студентите по програмата. Това, което бихме могли да направим, е да приспособим условията по програмите, доколкото е възможно, като се спазват винаги правилата за бюджетните процедури,  но колкото е възможно повече, ние се нуждаем от гъвкавост, за да реагираме на нуждите от Ковид - 19. Задължителният инструмент на "Еразъм" е да подкрепи секцията за обучение на студентите и след като пандемията започне да се овладява."

Това, което е показала корона кризата е, че планът за действие на цифровото образование трябва да бъде актуализиран, посочи българският еврокомисар Мария Габриел:

"И аз се радвам, че с екипа ми сме доста напреднали. Държим планът да бъде отново представен до края на юни месец, където вече  следствие на Ковид - 19, най-вероятно ще откроим краткосрочни от дългосрочни мерки. Необходимо е да продължим да говорим за предизвикателствата, които и днес кризата ни показа в областта на онлайн обучението. Има нужда от материално оборудване, има нужда от свързаност - това продължава да бъде доста голям проблем."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!