Аня Хазекамп " Начинът, по който се отнасяме към животните, увеличава риска от зоонози"


Председателят на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните Аня Хазекамп е евродепутат за втори пореден мандат от Партията за животните в Нидерландия. В началото на този си мандат тя посочи като свой абсолютен приоритет постигането на идеята транспортирането на живи животни на дълги разстояния да се замени с транспортирането на месо и продукти. Според нея, тази цел е постижима до края на мандата през 2024 г. Когато беше избрана за председател на групата в Европарламента, тя представи себе си
"От ранна детска възраст се интересувам от природата и животните,. Преди да вляза в полмитиката, работех като биолог и университетски преподавател. Занимавала съм се с проблема за хуманно отношение към клонираните животни и животните, използвани в лабораториите била съм консултант на няколко неправителствени организации , които работят в защита на животните. Работя и ще продължа да работя в парламентарните комисии по земеделие, по опазването на околната среда и аквакултури и, естествено, за защита живота и здравето на животните. Както през миналия, така и в този мандат най-постоянен за мен енгажимент е благосъстоянието на животните. Занимава ме както противопоставянето на прекомерния улов на риба, така и спиране субсидиите за отглеждане на бикове за борба, така и спиране транспортирането на дълги разстояния на живи животни и защитата на големите жищници. Като председател на интерпарламентарната група за благосъстоянието на животните в Европейския парламент се ангажирам да продължа борбата за животните, отглеждани и страдащи в клетки, лаборатории, превозвани в ужасяващи условия в камиони и кораби. В сърцето си оставам активист, който използва политиката, за да осъществи промяната. "
В контекста на грижата на всички ни да спрем разпространението на новия коронавирус, Партията за животните от Нидерландия, чийто представител е Аня Хазекамп, призова Европейската комисия по-рано тази година да предприеме превантивни мерки за пълна забрана на търговията и консумацията на диви животни. Тъй като едно от предположенията за заразата с КОВИД-19 е вероятна консумация в Китай на заразен прилеп или змия, партията призова за незабавни мерки с цел предотвратяване на пандемия. 
"Много вече е направено, за да се спре разпространението на новия тип коронавирус. Според мене обаче, необходимо е още малко внимание, за да избегнем подобна ситуация в бъдеще. Болести като ебола, SARS, Ку треска  се причиняват от диви и селскостопански животни и птици. Този вид коронавирус е животински, след което става заразен от човек на човек. Хората държат милиони животни, търгуват с животински видове, пленени  от дивата природа. Всъщност, начинът, по който ние се отнасяме към животните увеличава рисковете от разпространение на зоонози и изпадането на човечеството в ситуация като тази. Тази е причината Партията за животните да призове за забрана на търговията и консумацията на диви животни; край на транспортиране на животни на дълги разстояния и край на индустриалния подход в отглеждането на животни."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!