Илхан Кючюк: Външните граници на ЕС ще останат затворени за един по-дълъг период от време

Евродепутатът Илхан Кючюк

Европейската комисия препоръча забраната за влизане в рамките на Европейския съюз да бъде удължена до 15 юни. Външните граници бяха затворени с цел да се спре разпространението на заразата от COVID-19 в средата на март. В същото време Комисията предлага да се върви към поетапно отваряне на границите вътре в Съюза, между страни със сходна епидемиологична картина с цел възстановяване на икономиката, съживяване на туризма и транспорта. Разбира се, всичко това трябва да стане при ясно разписани санитарно-епидемиологични правила.

Според евродепутата Илхан Кючюк външните граници ще останат затворени за един по-дълъг период от време. Важно е да се реши, кой може да влиза в ЕС и при какви условия, с какви гаранции – паспорт или друг документ. Външните граници ще бъдат втори елемент, по-скоро трябва да се работи по отварянето на вътрешните. Трябва да се възстанови вътрешното движение в ЕС, защото то е в основата и на пазара, и на икономиката. Евродепутатът припомни, че когато доставките не успяха да стигнат от София до Виена и от там до Амстердам, много трудно функционираше икономиката на Съюза. Според него сме в ситуация на посткорона и през следващите месеци и дори по-дълъг период ще трябва да живеем в тази среда.

Чуйте цялото интервю на Росица Александрова с Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС, член на Комисията по външни работи, заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм и Комисията по правни въпроси на ЕП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!