ЕК с пътна карта за координирано излизане от карантината

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Новият коронавирус може никога да не изчезне и да се превърне в болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреждава Световната здравна организация. Д-р  Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации: "Ако свалите забраните при високи нива на предаване на вируса и нямате система за засичане на новозаразениете, ще минат седмици, преди да разберете, че нещо не е наред. Така ще се окажете в ситуация, в която трябва да наложите нова масова карантина. От това се страхуваме:  да не се завъртим в омагьосан кръг от здравна катастрофа,  следвана от икономическо бедствие, после отново здравно и пак икономическо. И така до безкрай!“   
Държавите в Европа започнаха да облекчават мерките, осъзнавайки, че пътят на връщане към нормален живот ще бъде дълъг. Признава го и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:
"Никога не сме имали такъв икономически спад, както през последните три месеца. Истината е, че скоро няма да се върнем към обичайните си дейности. Икономиките и компаниите ни ще се отворят бавно. Ще се възстановим, но това ще отнеме време". Затова Европа се нуждае от солидарност, подчертава евродепутатът от ЕНП Петер Лизе: "Ако не действаме заедно, вирусът може да „убие“ Европейския съюз, образно казано. Но, ако работим съвместно, кризата може да ни направи по-силни".
Европейската комисия представи пътна карта за постепенна отмяна на противоепидемичните мерки в държавите членки. Трайно намаляване на новите случаи на заболели, достатъчен капацитет на здравните системи и широко тестване на населението, са трите важни условия преди облекчаване на ограниченията. Освен избор на подходящ момент за разхлабване на мерките и баланс между здравен риск и икономическо възстановяване, Брюксел залага на координиран подход между държавите членки. Сред препоръките в документа са: поетапна отмяна на мерките, за да се прецени ефекта, защита на най-уязвимите групи за по-дълго време, постепенно възстановяване на стопанската дейност, както и съгласувана  отмяна на контрола по вътрешните граници. Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду предупреждава: "Ако се движим прекалено бързо, не се координираме ефективно и се провалим в комуникацията с европейските граждани, рискуваме броят на заболелите и починалите от коронавирус да се увеличи. Най-важно е държавите членки да имат система за събиране на данни и механизъм за проследяване на хората, които са контактували със заразени. Трябва да подобрим и капацитета на здравните системи. COVID-19 ще бъде с нас дълго време. Единственият път за излизане от пандемията е откриване на ефективно лечение и ваксина. Трябва да съгласуваме облекчаването на мерките, защото ще ни бъде много трудно, ако се наложи да се върнем в изходна позиция".
Европейският парламент одобри над 3 млрд. евро допълнително, за да подпомогне здравните системи на държавите членки, засегнати най-силно от пандемията. Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич:
"Част от средствата са за Инструмента за спешна помощ, който Европейската комисия активира отново. По тази мярка предвиждаме бюджет от 2,7 млрд. евро. Целта е да бъде осигурена бърза и директна помощ за държавите членки".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!