След пандемията- безопасното завръщане на работното място

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Образование, отдих, развлечения, промишленост и строителство- почти няма сектор, незасегнат от пандемията от Ковид 19. След отшумяването й, основна грижа на правителствата, работодателите и обществото е, как да се гарантира здравето и безопасността на работниците, когато те се завърнат на работното си място; В тази посока работят Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), и Европейската комисия. В края на април бяха публикувани Насоки на ЕС за завръщане на работното място. Една от целите на документа е да се гарантира безопасна и здравословна среда, коментира Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България: 

"Ролята на Комисията в борбата с пандемията от коронавирус всъщност е да помага на страните-членки да се преборят по-успешно и да защитят своите граждани било то като работодатели, като работещи или като представители на държавата, които трябва да взимат тези трудни решения... Наистина, в началото видяхме, с идеята да се ограничи разпространението, както училища, детски градини, така и повечето работодатели или затвориха, или преминаха към работа от къщи, и от началото на май наблюдаваме една тенденция на завръщане на хората по работните места. Тук вече е изключително важно това да се направи по един сигурен начин, за да се предпазят както работещите, така и техните семейства. Европейската агенция за безопасност и здраве при работа ни дава препоръки как това да се постигне по един безопасен начин." 

Препоръките нямат задължителен характер, а насоките са написани от експерти:
"Които знаят точно в сферата на здравеопазването и правилата за безопасен труд какво може и какво не може да се прави и е хубаво, наистина, да се обърне внимание на тези препоръки- както от работодателите, така и от представителите на държавите-членки, които взимат решенията как да се оформи завръщането на работа."

Един от съветите е да бъде актуализирана оценката на риска, като идеята е да се въведат мерки за контрол, които да елиминират риска от зараза с Ковид 19, или той да бъде сведен до минимум. Сред най-засегнатите са работещите, които трябва стриктно да спазват мерките: 
"Те са най-важният елемент, ако си представим един производствен процес, там всеки има някаква роля и ако някой не спазва тази роля, тогава се получава проблем в производството. По същия начин- спазването на правила- ако те се спазват- всичко е наред, ако някъде по веригата има пробив, се получава проблем, който засяга цялото предприятие. Подобна е и работата в офиси- ако са индивидуални офиси, могат да си работят в тях, а хората, които трябва да работят често с клиенти, трябва да вземат други мерки, трябва да имат предпазни средства, евентуално преградни стени, които да позволяват на работата да върви, на общуването да протича и едновременно с това, това да става безопасно."

При осигуряването на безопасни условия на труд основна е ролята на работодателите. Техен е и ангажиментът да се грижат за информираността на работниците си:
"Всичко е комбинация от общите правила, които са зададени от държавата, от съответните министерства на здравеопазването и на труда, след това ролята на работодателите- според специфичния вид работа да прецени как това да стане най-добре, как да се запази дистанцията- дали най-чувствителни са работните места, които работят с клиенти, дали на общите части в един офис-кухни, коридори, принтери, санитарни помещения трябва да се обърне специално внимание, и след това тези инструкции трябва да бъдат ясно обяснени на самите работници, за да могат те да ги прилагат.

Мерките и препоръките са доста подробни, затова е добре всеки засегнат и всеки заинтересован да отиде на страницата на Агенцията и да се запознае с тях в частта, която го засяга. Защото наистина, са разгледани доста широк спектър от дейности, всяка със своите специфики и със съвет от експертите как да се подходи. И на страницата на Комисията, и на страницата на Агенцията, го има документът, има го и на български език", допълни Цветан Кюланов.

В наръчника са дадени са съвети за справяне с високия процент на отсъствие на работниците, за управление на работещите от дома, както и как работодателите да се погрижат за работниците, които са били болни. Включени са и насоки за планиране и обучение за бъдещето, като се посочва, че опитът, придобит по време на пандемията, може да допринесе за преразглеждането на политиката на предприятията за дистанционна работа. Насоките включват примери за общи мерки, които в зависимост от конкретната работна ситуация могат да помогнат на работодателите за постигане на подходяща безопасна среда при възобновяване на дейностите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!